Forsvarsudvalget 2009-10
FOU Alm.del
Offentligt
(FOU alm.del-Spørgsmål 52)
25. november 2009Besvarelse af FOU spørgsmål nr. 52, stillet den 11. november 2009 efter ønske fra folketings-medlem Søren Espersen, DF.Spørgsmål nr. 52:
Vil ministeren oplyse, hvilke foranstaltninger han har taget for at sikre, at der ikke indenfor detdanske forsvar findes personer med holdninger som massemorderen, Nidal Malik Hasan, fra denamerikanske kaserne, Fort Hood? Findes der for eksempel en instruks til befalingsmænd og offi-cerer, hvis de bliver opmærksomme på holdninger, som dem Nidal Malik Hasan udtrykte på FortHood i ugerne og månederne op til sin ugerning?
Svar:
Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har Forsvarsministeriet indhentet en udtalelse fraForsvarskommandoen, som i den anledning har oplyst følgende:”Baseret på informationer fra pressen er det indtrykket, at Nidal Malik Hasan var en psykiskustabil person under påvirkning af, eller med relationer til, radikale islamistiske miljøer.I Danmark er det politiet, herunder Politiets Efterretningstjeneste, som har det nationale sikker-hedsmæssige ansvar i forhold til imødegåelse af trusler fra radikaliserede grupper og enkeltper-soner. Dette omfatter også medarbejdere – civile som militære – i forsvaret.Bliver Politiets Efterretningstjeneste opmærksom på, at medarbejdere i forsvaret kan udgøre ensikkerhedsrisiko, informeres Forsvarets Efterretningstjeneste herom. Dette gælder også i forbin-delse med sikkerhedsgodkendelse af forsvarets medarbejdere.Der eksisterer ikke en decideret instruks for officerer og befalingsmænd i relation til at vurdereholdningerne hos medarbejderne. Dog er det en naturlig del af de sikkerhedsmæssige foran-staltninger, der blev iværksat efter den 11. september 2001, at alt forsvarets personel er pålagtekstra årvågenhed i forhold til mistænkelig adfærd.Hertil kommer det almindelige ledelsesmæssige ansvar, hvori opmærksomheden på medarbej-dernes mentale tilstand er et naturligt og grundlæggende element.
Side 1/2
Observeres mistænkelig adfærd underrettes tjenestestedets sikkerhedsofficer, der efterfølgendekontakter Forsvarets Efterretningstjeneste for videre sagsbehandling evt. under inddragelse afpolitiet.Forsvaret har således ikke på nuværende tidspunkt fundet anledning til at ændre på de alleredeeksisterende processer.”
Side 2/2