Forsvarsudvalget 2009-10
FOU Alm.del
Offentligt
13. august 2010
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 268 stillet af folketingsmedlem Frank Aaen, EL.Spørgsmål nr. 268:
Vil ministeren fastholde svaret på FOU alm.del – spm. 249 om omfanget af psykiske skaderblandt hjemvendte soldater, herunder udsagnet om at diagnosen posttraumatisk stress ikkeanvendes hyppigt, jf. artiklen i Ekstra Bladet den 8. juli 2010 side 4 ”Forsvaret skjulerantallet af psykisk syge”?
Svar:
Til brug for Forsvarsministeriets besvarelse er Forsvarskommandoen anmodet om enudtalelse. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Det fremgår af besvarelsen af forsvarsudvalgsspørgsmål 249, at Forsvarskommandoen haroplyst, at forsvaret ikke har en oversigt over, hvor mange af forsvarets ansatte der har fåetdiagnose ”Posttraumatic Stress Disorder” i Danmark, eller hvor en stor en del af disse der ertidligere udsendte soldater, men at diagnosen så vidt vides ikke anvendes hyppigt. Dennevurdering vedrører posttraumatisk stress forårsaget af arbejdsulykker. Det fremgår i denneforbindelse af besvarelsen af forsvarsudvalgsspørgsmål 258, at Forsvarets Arbejdsskade- ogErstatningskontor har modtaget syv meddelelser fra Arbejdsskadesstyrelsen om afgørelse afméngrad på 5 % eller mere i sager, der relaterer sig til posttraumatisk stress opstået somfølge af en specifik hændelse, og som derfor kategoriseres som en arbejdsulykke.Af Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside fremgår det i øvrigt, at posttraumatisk stressligeledes kan forekomme som en erhvervssygdom, og som dermed kan anerkendes som enarbejdsskade.Når der er tale om erhvervssygdomme modtager forsvaret ikke automatisk oplysninger,hvilket blandt andet skyldes forvaltningslovens bestemmelser om videregivelse afpersonfølsomme oplysninger.På baggrund af artiklen i Ekstra Bladet den 8. juli 2010 tog forsvaret umiddelbart herefterkontakt til Arbejdsskadestyrelsen, som oplyste, at 87 unavngivne soldater i perioden 2000-2010 har fået anerkendt post traumatisk stress syndrom som arbejdsskade, hvoraf de syvtilfælde skyldes arbejdsulykker anmeldt via forsvaret, og de resterende 80 kategoriseres
som en erhvervssygdom. Arbejdsskadestyrelsen har ikke oplyst, hvilke udsendelsesperioderdisse 87 arbejdsskader relaterer sig til, men som sammenligningsgrundlag kan det oplyses,at forsvaret i perioden 2000-2010 har haft mere end 10.000 personer udsendt iinternationale operationer. ”Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.
Side 2/2