Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
780569_0001.png
780569_0002.png
780569_0003.png
780569_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenDen 30. november 2009Ernæringskontoret/JETJ3.1/GMKJ
Samråd i Fødevareudvalget vedrørendeenergidrikke, den 2. december 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL)
TALEPUNKT[det talte ord gælder]Spørgsmål P:”Hvordan vil ministeren forhindre, at den højere grænsefor indholdet af koffein i energidrikke vil føre til, at børnog unge indtager så meget koffein, at det påvirker deresdeltagelse i undervisningen negativt?”Svar:Tilladelse afenergidrikkeJeg har allerede besvaret en række spørgsmål fraFolketinget om Fødevarestyrelsens håndtering af koffeini energidrikke. Fødevarestyrelsen har for nylig givettilladelse til, at der i Danmark kan markedsføresenergidrikke med tilsætning af visse næringsstoffer samtet højere indhold af koffein.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)offentliggjorde primo 2009 en vurdering af to afnæringsstofferne i energidrikke - taurin og1
glucuronolacton. EFSA konkluderer i vurderingen, at derikke er sikkerhedsmæssige betænkeligheder ved indtagaf taurin og glucuronolacton i de mængder, der normalter tilsat energidrikke.
Fødevarestyrelsen har på den baggrund vurderet, atfødevaresikkerhedsmæssige hensyn ikke berettiger etforbud mod energidrikke med blandt andet et højereindhold af koffein. I stedet bliver energidrikkenegodkendt under særlige vilkår og med krav om enadvarselsmærkning om, at produkterne har et højtindhold af koffein.
Der tillades nu 320 mg koffein per liter, i stedet fortidligere 150 mg per liter. Mængden af koffein vil i endrik på 25 cl omtrent svare til indholdet af koffein i enkop kaffe.
Fødevarestyrelsens beslutning betyder, at de unge, dergerne vil drikke disse energidrikke, ikke længere skaltage til Tyskland eller Sverige for at købe dem. Sombekendt kan man jo frit købe disse energidrikke i alleandre EU-lande og også i for eksempel Norge.
Deltagelse iUndervisning
2
Der henvises i det rejste spørgsmål til, at energidrikkekan påvirke børn og unges deltagelse i undervisningen ien negativ retning.
Nogle af de historier, der har været i pressen, stammerfra USA, hvor man som reaktion vil forhindre salg afenergidrikke på skolerne. Vi er heldigvis ikke i densituation i Danmark.
I de danske skoler forhandles der ikke læskedrikke, ogdette med god opbakning fra forældrene.
I virkelighedens verden er jeg derfor ikke så nervøs for,at børn pludselig skal drikke energidrikke i skoletiden iet omfang, der kan påvirke deres indlæringsevner.
Der er mange forhold i børn og unges omgivelser, derkan have indflydelse på deres deltagelse iundervisningen.
Jeg mener, at vi uanset årsagen til det enkelte barnsproblemer i undervisningen, må have en berettigetforventning om, at den slags problemer i vidudstrækning kan og bør håndteres gennem en god dialogmellem lærerne, forældrene og børnene.
3
Forbud og restriktioner er efter min opfattelse ikke denrigtige måde at håndtere børn og unges indtag afenergidrikke.
Fødevarestyrelsen har allerede taget initiativ til enstyrket oplysning om koffein på Fødevarestyrelsenshjemmeside altomkost.dk, som kan bistå lærere, forældreog børn i deres dialog.
MarkedsføringNår det så er sagt, vil jeg gerne understrege, at det ikkeer i orden, hvis de firmaer, som nu har fået tilladelse tilat markedsføre energidrikke med et højere indhold afkoffein, ikke overholder lovgivningen i deresmarkedsføring.
Jeg har selv fået udleveret markedsføringsmateriale pågaden her i København. Jeg ved, at Fødevarestyrelsen nukigger på, om dette materiale er i overenstemmelse medlovgivningen. Fødevarelovgivningen siger jo klart, atvirksomhederne i markedsføringen af deres fødevarerikke må vildlede forbrugerne eller opfordre til etoverdrevent forbrug.
4