Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
779171_0001.png
779171_0002.png
779171_0003.png
779171_0004.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
J.nr. SNS-301-00340Den 21. december 2009
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. de-cember 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 92 (alm. del), som hermed be-svares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål nr. 92 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for reglerne for opdræt og udsætning fugle til jagt(skydefugle)?

Svar

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvilket jeg henholder mig til:”Reglerne for opdræt af fjervildt fremgår af bekendtgørelse nr. 116 af 26.februar 2008 (med senere ændringer) om opdræt af fjervildt.Bekendtgørelsen, som er udstedt af Fødevarestyrelsen, fastsætter regler forlandbrugsmæssigt opdræt af fjervildt, hvorved der i bekendtgørelsen forståsfasaner, agerhøns, rødhøns, stenhøns samt gråænder. Kun opdræt, der haren årlig produktion på over 100 fugle eller 200 æg, er omfattet.For de fjervildtbedrifter, der er omfattet af bekendtgørelsens bestemmelser,er der krav om, at bedriften før ibrugtagning skal anmeldes til registrering ifødevareregionen.Desuden er der i bekendtgørelsen krav om, at den ansvarlige for bedriftenskal have gennemgået et af Fødevarestyrelsen godkendt kursus i opdræt affjervildt inden for et år efter, at den pågældende har overtaget ansvaret forbedriften. Personer, som inden for de seneste 10 i mindst 2 år har foreståetdriften af et fjervildtopdræt, er dog undtaget fra kursuskravet.Bekendtgørelsen indeholder specifikke bestemmelser for indretning af be-drifter med hhv. fasaner, agerhøns, rødhøns og stenhøns, samt gråænder.Herudover er der fastsat en række almindelige bestemmelser, der finderanvendelse på alle bedrifter med fjervildt.Forfasanernesvedkommende stilles der krav til belægningsgraden i bådeopdrætshuse og løbegårde. Der stilles også andre krav til indretning, her-under krav om adgang til forgård og løbegård, krav om miljøberigelse ogsiddepinde, krav om overdækning af forgårde og løbegårde, og krav omvolierernes højde.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
For fasaner, hvor kyllingerne går med en rugehøne (”skrukhøne”) i flokkemed højst 20 kyllinger, er der særlige bestemmelser for indhusning og ind-retning.Desuden regulerer bekendtgørelsen fodring og udsætning af fasaner, her-under alder for udsætning.Foragerhønsenesvedkommende er der ligeledes fastsat krav til belæg-ningsgraden og til indretning af æglægningsvolierer for avlsdyrene, bådeudendørs volierer og volierer i overdækkede haller. Der stilles blandt andetkrav om overdækning og lægivende vægge.For agerhøns over 4 uger er der krav om adgang til en netoverdækket lø-begård med jordbund. Desuden stilles der krav til belægningsgraden samtindretningsmæssige krav til volierernes højde, overdækning og sidevægge.Der stilles tillige krav om miljøberigelse, og til sammensætning af foder tildyrene forud for udsætningen.Som for fasaner er der fastsat særlige krav, hvis agerhønsekyllingerne op-drættes med en rugehøne i flokke på højst 25.Forgråænderer der fastsat krav til belægningsgraden, når dyrene holdespå stald. Der er tillige krav om, at ænder over 2 uger skal have adgang til enløbegård med jordbund samt et kunstigt bassin.For løbegårdene er der fastsat krav til belægningsgrad samt indretnings-mæssige krav, herunder krav til hegn og særlige krav om overdækning irelation til risiko for forekomst af aviær influenza.Endelig er der fastsat bestemmelser om, at opdrættede ællinger ikke måindsættes i andre besætninger, men skal udsættes direkte i naturen.Bekendtgørelsen indeholder desuden en rækkealmindelige bestemmelser,der gælder for alle de omhandlede fuglearter.Det gælder blandt andet, at anvendelse af fjerpilningshæmmende midlerikke er tilladt, og at næbtrimning højst må omfatte overnæbbets hornspids.Desuden er der visse generelle bestemmelser, der er fastsat af dyre-sundhedsmæssige årsager, herunder at gråænder, tamænder og gæs skalholdes fysisk adskilt fra andet fjerkræ, der opdrættes samtidig, samt at per-soner, der udsætter fjervildt i naturen, skal foretage optegnelser over ud-sætningen, og beholde optegnelserne i mindst 5 år.Det fremgår af bekendtgørelsen, at bedrifter med fjervildt underkastes ruti-nemæssigt uanmeldt tilsyn fra fødevareregionen.Der er fastsat strafbestemmelser i form af bøde eller fængsel indtil 2 år.”
2
Skov- og Naturstyrelsen har oplyst følgende, hvilket jeg henholder mig til:”Reglerne om udsætning af fugle findes i bekendtgørelse om udsætning afvildt, jagtmåder og jagtredskaber § 12.Vildt må ikke udsættes i naturen uden Skov- og Naturstyrelsens tilladelse.Dette gælder dog ikke udsætning af fasaner, agerhøns og gråænder, nårdet sker inden for rammerne af bekendtgørelsen.Indtil 1. april 2010 kan der frit udsættes fasaner og agerhøns i perioden 1.april til 31. august for så vidt angår fasan og 1. april til 15. august for så vidtangår agerhøne.Der kan udsættes gråænder i ferske vande, såfremt der ikke udsættes mereend 1 ælling pr. 150 m2 eller 1 voksen and pr. 300 m2 åben ubevoksetvandflade, og såfremt fuglene udsættes i tiden fra jagttids ophør (1. januar)til 1 måned før jagttid begynder (det vil sige den 1. august).Fra 1. april 2010 træder nye regler i kraft, hvorefter større udsætninger affasaner og agerhøns på landbrugsmæssigt dyrkede arealer vil kræve, at derudarbejdes, anmeldes og gennemføres en biotopplan. En biotopplan beståraf en række forskellige tiltag i dyrkningsfladen eller udyrkede arealer. Tilta-gene har til formål at forbedre biodiversiteten i landbrugsarealet, bl.a. ved atskabe variation og korridorer til glæde for flora og fauna i landbrugslandet.De helt overordnede hovedregler fra 1. april 2010 er:Udsætning skal ske i perioden 1. april til 31. august f.s.v.a. fasan og 1. apriltil 15. august f.s.v.a. agerhøne. Dette er uændret i forhold til de gældenderegler.På ejendomme på under 100 ha kan der altid udsættes maksimalt 100 fugleog på ejendomme over 100 ha, kan der altid udsættes 1 fugl pr. ha.På ejendomme med landbrugsmæssigt dyrkede arealer kan der udsættesop til 7 fugle pr. ha, forudsat, at der udarbejdes, anmeldes og gennemføresen biotopplan.På ejendomme uden landbrugsmæssigt dyrkede arealer (skov- og natur-ejendomme), kan der udsættes op til 7 fugle pr. ha uden at der udarbejdesen biotopplan. Såfremt der udsættes mere end 1 fugl pr. ha på disse ejen-domme, skal det senest 3 uger efter udsætningen indberettes til Skov- ogNaturstyrelsen.Udsætning af mere end 100 fugle i alt, forudsætter endvidere, at den ellerde ansvarlige for udsætningen har gennemgået et af Skov- og Naturstyrel-sen godkendt kursus om udsætning af fuglevildt.
3
Reglerne er meget detaljerede og der kan derfor henvises til Skov- og Na-turstyrelsens Vejledning om udarbejdelse af biotopplaner og udsætning affasaner og agerhøns for yderligere præcisering af reglerne.Reglerne for udsætning af gråænder er uændrede, dog skal udsættere afmere end 100 fugle have gennemgået et af de oven for nævnte udsæt-ningskurser.Der er fastsat strafbestemmelser i form af bøde eller fængsel indtil 2 år.”
Troels Lund Poulsen/ Gitte Silberg Poulsen
4