Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
778447_0001.png
778447_0002.png
778447_0003.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. december 2009Dyrevelfærdskontoret2009-151-0341TKL41144
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 79 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsmini-steren den 2. december 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kri-sten Touborg (SF).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 79 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug

og Fiskeri (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere nyheden ”Landmænd mis-handler egne dyr” fra Ritzau den 29. november 2009.”

Svar:

Den 29. november 2009 rapporterede flere medier, herunder Ritzau, påbaggrund af en artikel i Dansk Veterinærtidsskrift om et øget antal sagerom mishandling af grise under transporten fra gård til slagteri. Af artikleni Dansk Veterinærtidsskrift fremgår det, at der ved Danish Crowns slag-teri i Horsens og ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, KøbenhavnsUniversitet, der jævnligt modtager materiale til forensisk undersøgelse iforbindelse med behandlingen af dyreværnssager, er noteret en stigning iantallet af sager vedrørende stump vold mod svin fra 11 sager i 2006 til56 sager i 2008. Det anføres i artiklen, at en mulig årsag kan være, atnogle slagterier i 2006 indførte en særlig aftale i forbindelse med afhent-ning af svinene, der indebærer en honorering efter tilgået tid til afhent-ningen af svinene.Justitsministeriet kan hertil oplyse, at stump vold mod svin er en over-trædelse af dyreværnsloven, og hvis volden finder sted i forbindelse medtransport af dyrene, er volden herudover en overtrædelse af Rådets for-ordning nr. 1/2005/EF af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr undertransport og dermed forbundne aktiviteter mv. (transportforordningen).Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at ministeriet har anmodet Føde-varestyrelsen om en udtalelse om, hvorvidt stigningen i antallet af sagerom stump vold mod svin kan tilskrives de nye afregningsregler, som om-tales i artiklen i Dansk Veterinærtidsskrift. Fødevarestyrelsen har hertiloplyst følgende:”Ifølge undersøgelsen, der er foretaget på Institut for Veteri-nær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet og DanishCrown slagteriet i Horsens og refereret i en artikel i DanskVeterinærtidsskrift af 15. november 2009, kan en mulig årsagtil et øget antal sager med slagmærker på svin være, at der i2006 er indført et nyt afregningssystem fra Danish Crown,som indebærer en honorering efter medgået tid til afhentningaf svinene. Det vil sige, at landmændene betaler for den tid,det tager at flytte svinene fra stalden ud på lastbilen. På detforeliggende grundlag har Fødevarestyrelsen imidlertid ikkeobjektive oplysninger, der kan afgøre, om afregningssystemet2
har den i artiklen påståede effekt, når der ses bort fra dettidsmæssige sammenfald i stigningen i antallet af politian-meldelser for slagskader og indførsel af det beskrevne afreg-ningssystem.En anden faktor, som kan have bidraget til en stigning i antal-let af sager, kan være, at der er kommet mere fokus på pro-blemet i den veterinære kontrol på slagteriet. Desuden er der idag større krav til dokumentationen i forbindelse med retssa-ger om overtrædelse af dyreværnsbestemmelserne, hvilketkan have forårsaget en stigning i antallet af sager, som ind-sendes til forensisk undersøgelse på Institut for VeterinærSygdomsbiologi.Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til deciderede forsøg el-ler epidemiologiske studier, der viser, om pålæsning skulleforegå hurtigere eller langsommere, når grisene bliver slået.Praktiske erfaringer tyder på, at det rent faktisk går lang-sommere, hvis man forsøger at drive grisene frem ved at slådem.”
3