Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
768095_0001.png
768095_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 2. december 2009Sagsnr.: 2599
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 63 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra René Christensen (DF).

Spørgsmål 63:

Hvilke overvejelser har ministeren gjort i forbindelse med udfasningen af Havørnen iforhold til skibets funktioner?

Svar:

Jeg skal først og fremmeste henvise til FLF alm. del spørgsmål 509 (Folketingssamlin-gen 2008-09), talepapir fra samråd CA og CB, hvor jeg har redegjort for mine overve-jelser i forbindelse med udfasningen af Havørnen. Jeg kan herudover især fremdragefølgende med hensyn til fiskerikontrol, redningsberedskab og miljøbekæmpelse i for-hold til Havørnens funktioner:Flere uvildige analyser har peget på, at Fiskeridirektoratet råder over en større kontrol-kapacitet til søs, end der er behov for i forhold til kontrolopgaven.Det er relativt få overtrædelser, der konstateres til søs. I 2008 blev der i alt konstateret34 overtrædelser til søs for alle direktoratets 4 fartøjer. Kontrol til søs er forholdsvis dyrog mindre effektiv end kontrol på land.Det er derfor fornuftigt at foretage en omprioritering af direktoratets ressourcer fra kon-trol til søs til nye og kommende opgaver i den landbaserede kontrol og i direktoratetscentrale del. Fiskeridirektoratets resterende 3 fartøjer vil samlet set kunne udføre en fuldforsvarlig fiskerikontrol.Redningsberedskabet består af en række fast tildelte ressourcer, herunder Søværnets ogFarvandsvæsenets skibe, Flyvevåbnets helikoptere og Fiskeridirektoratets skibe. Fiske-ridirektoratet er således en blandt mange bidragsydere, og Havørnen er ikke den enesteressource, som indgår i beredskabet i bl.a. Østersøen. Med Fiskeridirektoratets 2 storeskibe Nordsøen og Vestkysten, vil direktoratet levere et meget betydeligt bidrag til detsamlede redningsberedskab, og direktoratets skibe vil fortsat være til stede i alle danskefarvande.
Jeg kan endvidere oplyse, at Havørnen ikke, som Fiskeridirektoratets kommende nyefiskerikontrolskib Ny Nordsøen, er udrustet med udstyr, som aktivt kan bruges i forbin-delse med miljøbekæmpelse. Havørnen har således alene medvirket ved prøveindsam-linger.Målt på behovet for aktiv bekæmpelse af forurening kan fortsat drift af Havørnen derforikke begrundes.Den offentlige sektor er som bekendt udgiftsmæssigt under pres, og det er nødvendigt atforetage konkrete prioriteringer hele tiden for at finde de nødvendige finansieringsløs-ninger. Regeringen har i det lys og efter en helhedsvurdering fundet en udfasning afHavørnen nødvendig.
Eva Kjer Hansen
/Henry Damsgaard Lanng
2