Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. januar 2010Sagsnr.: 2571Dok.nr.: 37497
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 57 (Alm. del), som hermed besvares.
Spørgsmål 57:
”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. Del – samrådsspørgsmål M ogN om Fødevarestyrelsens dyrevelfærdskontrol i 2008 den 11. november 2009 redegørefor udvælgelseskriterierne for velfærdsbesøgene i risikogruppen?”
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen oplyser følgende,som jeg kan henholde mig til:”Udpegning af besætninger til velfærdskontrol foretages af Fødevarestyrelsen påbaggrund af data i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette gælder dog ikkeheste, da denne dyreart ikke registreres i CHR. Udpegningen kan være risikobasereteller tilfældig. Særligt oplysninger om besætningsstørrelse, dyreart ogproduktionssystem vurderes at udgøre risikoparametre i forhold til en risikobaseretvelfærdskontrol. Visse produktionssystemer (fx kalvebesætninger, sobesætninger mv.)vurderes at være mere problematiske end andre, ligesom besætningsstørrelsesammenholdt med omfang af personale er relevant i forhold til, om det f.eks. er muligtat sikre korrekt pasning af dyrene.I 2008 blev besætninger med henholdsvis kvæg, svin, heste geder, kalkuner, fjervildt ogpelsdyr udpeget risikobaseret, og der blev foretaget velfærdskontrol i følgendebesætningstyper: Besætninger med 10-30 malkekøer, besætninger med 60-80malkekøer, besætninger med mere end 500 malkekøer, besætninger med mindre end100 søer, besætninger med over 1000 søer, besætninger med under 600 minktæver samtbesætninger med mindst 5000 minktæver
Der blev desuden foretaget velfærdskontrol i hestebesætninger, der i 2008 hareksporteret ikke-konkurrence heste, eksempelvis heste eksporteret til slagtning, blevudtaget til risikobaseret velfærdskontrol.Besætninger, der i 2008 blev udpeget til medicinkontrol, fik samtidig foretagetvelfærdskontrol. Disse besætninger er bl.a. udpeget på baggrund af et afvigendemedicinforbrug, hvilket kan indikere, at der er sygdomsmæssige problemer ibesætningen og dermed risiko for velfærdsmæssige problemer.Besætninger med ovennævnte dyrearter samt besætninger med geder, kalkuner ogfjervildt blev i 2008 udpeget til medicinkontrol og dermed samtidig velfærdskontrol.”Supplerende kan jeg oplyse, at der i forbindelse med veterinærforliget er nedsat enprojektgruppe med henblik på at indføre et nyt risiko- og behovsorienteretkontrolkoncept for velfærdskontrol, som sigter på at videreudvikle og optimererisikoudpegningen. Her forventer jeg, at anvendelse af nye datakilder, herunder data fraslagteriernes kontrol og sundhedsrådgivningen, vil optimere risikoudpegningen.Med veterinærforliget blev det også besluttet at ændre den hidtidige udpegning af 5 %af besætningerne indenfor hver dyreart således, at der fremover kan ske en størrevægtning af de dyregrupper, hvor der er viden om risiko for overtrædelser. Sammenmed beslutningen om at afkoble det meste af velfærdskontrollen frakrydsoverensstemmelseskontrollen vil der i endnu højere grad kunne fokuseres påproblembesætninger frem for på de besætninger, hvor dyrevelfærden er i orden.
Eva Kjer Hansen
/Katrine Lindegaard
2