Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
898595_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 7. oktober 2010Sagsnr.: 7025Dok.nr.: 143353
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. september2010 stillet følgende spørgsmål nr. 534 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 534

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfra man forventer at importere foderet til at dækkedet øgede behov ved den planlagte satsning på en stor vækst i fiskeopdræt i dambrug”.

Svar:

Jeg kan oplyse, at Danmark selv fremstiller foder til fiskeopdræt og eksportererfiskefoder til mange lande. Danmark er en af de største producenter af fiskefoder i EU.Den påtænkte udvidelse i det danske fiskeopdræt vil derfor ikke have nogen størrebetydning for efterspørgslen efter fiskefoder.I fiskefoder indgår fiskemel, der fremstilles af arterne tobis, brisling, sperling ogblåhvilling, der ikke anvendes til konsum. Desuden anvendes fiskeaffald. Fiskeriet af deomtalte arter er reguleret af kvoter, der er fastlagt på baggrund af biologisk rådgivning.Jeg kan i øvrigt tilføje, at der forskes i at erstatte oliedelen i fiskefoderet, som kommerfra de vildfangede fisk med andre produkter fremstillet af plantemateriale. Et af deprodukter, der undersøges, er rapsolie. Nye produkter skal både dække fiskensernæringsmæssige behov og samtidig skal det sikres, at vi bevarer en sundfedtsyresammensætning (omega 3 olier), der har ernæringsmæssige fordele forforbrugerne.
Henrik Høegh/Mette Selchau