Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
896230_0001.png
896230_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. oktober 2010Sagsnr.: 7014
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 13. september2010 stillet følgende spørgsmål nr. 532 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 532:

”Kan ministeren bekræfte, at det fremgår af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet vedÅrhus Universitets vurdering af den statistiske vurdering og rapportering vedr. endataanalyse gennemført for Fødevarestyrelsen af PhD Niels Peder Baadsgaard, at eneventuel sammenhæng mellem læssetid pr. gris og politianmeldelse, eller mangel påsammenhæng, ikke entydigt kan fortolkes i forhold til en eventuel sammenhæng mellemslagskader og afregningssystem, og at denne sammenhæng således på baggrund afdenne analyse ikke kan afvises?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Af rapporten vedrørende statistisk vurdering af opgørelse af læssetid og slagsår fra DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Århus Universitet af 10. juni 2010 fremgårdet, at det er DJF’s vurdering, at datamaterialet ikke gav indikationer for ensammenhæng mellem læssetid pr. gris og forekomst af politianmeldelse, hvilketbekræfter resultatet af den analyse, som Niels Peter Baadsgaard har udført forFødevarestyrelsen.I overensstemmelse med det tidligere udmeldte vurderer DJF også, at der ikke entydigtkan fortolkes i forhold til en eventuel sammenhæng mellem slagskader ogafregningssystem, og der findes ikke dokumentation for hvordan læssetiden pr. grisgenerelt påvirkes af, at grisene udsættes for slag. Der er således fortsat usikkerhed om,
hvad der er årsagen til, at grise i nogle besætninger påføres flere slag end grise i andrebesætninger.Fødevarestyrelsen har fra januar 2010 ændret registreringen på slagterierne. Tidligereblev slagmærker og bidsår registreret med samme kode, men fremover registreresmenneske-påførte slag, ikke-menneske-påførte slag og bidsår hver for sig. Dette gør, atman mere præcist kan overvåge udviklingen i antallet af slagmærker påført afmennesker. Når data for 2010 foreligger i 2011, vil Fødevarestyrelsen iværksætte enregisterbaseret forundersøgelse, der skal se på risikoen for slagmærker hos den enkeltegris. På baggrund af denne forundersøgelse vil det blive vurderet, om der er grundlagfor at sætte en større undersøgelse i gang.”
Henrik Høegh
/Katrine Lindegaard
2