Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
895491_0001.png
895491_0002.png
895491_0003.png
895491_0004.png
895491_0005.png
895491_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Tale til åbent samråd CC – CD – CE – CF – CG,der afholdes den 2. september 2010Det talte ord gælder
Samrådsspørgsmål CC”Vil ministeren redegøre for, hvordan det kan gå til, at han gentagne gange harfejlinformeret Folketinget om omfanget af politianmeldelser mod landmænd,der har udsat deres svin for alvorlige slag?”
Samrådsspørgsmål CD”Vil ministeren redegøre for, hvordan informationer fra Videnscenter for Svinhar medvirket til fejlinformation af Folketinget om antallet af politianmeldelsermod landmænd, der har udsat deres svin for alvorlige slag?”
Samrådsspørgsmål CE”Vil ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser det får, at han gentagnegange har fejlinformeret Folketinget om omfanget af politianmeldelser modlandmænd, der har udsat deres svin for alvorlige slag, og herunder hvad han vilgøre for at undgå en sådan fejlinformation af Folketinget fremover?”
Samrådsspørgsmål CF”Med henvisning til pressemeddelelsen af 13. juli 2010 fra Fødevareministeriet”Fejl i opgørelse over slagmærker på svin” bedes ministeren redegøre for,hvordan det har kunnet ske, at ministeren tidligere har fejlinformeret udvalget1
om omfanget af politianmeldelser mod landmænd, der har udsat deres svin forslag, hvor ansvaret for fejlen ligger, og hvordan udvalget kan være sikker på, atministeren fremover giver udvalget korrekte oplysninger om omfanget aflandmænds vold mod deres svin.”
Samrådsspørgsmål CG”Ministeren bedes, med henvisning til vedhæftede nyhed fra Ritzau den 13. juli2010 ”Fødevarestyrelsen undervurderer svinevold”, forklare hvordan det harkunnet gå til, at ministeren tidligere har givet Folketinget oplysninger omantallet af politianmeldelser for vold mod svin, som det nu viser sig har væretfejlagtige og i åbenlys modstrid med virkeligheden.”
Svar:- Lad mig begynde med at sige ligeud, at dette samråd er et afde samråd, jeg som minister helst havde været foruden. Det erhelt afgørende, at vi politikere kan stole på det faktuellegrundlag, vi bliver præsenteret for, når vi skal træffe politiskebeslutninger.
- Derfor er det selvfølgelig utilfredsstillende for mig og for jer,at Fødevarestyrelsen offentliggør tal uden at have styr på, at deer rigtige. Så snart jeg blev opmærksom på problemet,oversendte jeg de korrekte tal til udvalget og krævede enforklaring af Fødevarestyrelsen.
- Det er nu væsentligt, at vi får styr på tallene ogregistreringerne for anmeldelser af slagmærker hos svin, og at2
Fødevarestyrelsen sørger for at rette op, så vi fremover kanvære sikre på indberetningerne.
- Men lad mig begynde med at rette en misforståelse, somfremgår af et af samrådsspørgsmålene, nemlig om atVidencenter for Svineproduktion skulle have medvirket til atfejlinformere Folketinget i denne sag.
Spm. CD- Videncenter for Svineproduktion bidrog i januar i år tiludarbejdelsen af en analyse vedrørende sammenhængenmellem indlæsningstiden og forekomsten af politianmeldelserfor slagmærker på svin. Det talmateriale, Videncentret bidrogmed i dén forbindelse, drejede sig udelukkende om læssetider.
- Antallet af politianmeldte forhold vedrørende slag mod svinopgøres ikke på baggrund af informationer fra Videncenter forSvineproduktion, men derimod på grundlag af indberetningeralene fra Fødevarestyrelsens kontrol på slagterierne.
- Derfor har informationer fra Videncenter for Svineproduktionikke medvirket til fejlinformation om antallet afpolitianmeldelser for slagmærker.
Spm. CC, CE, CF, CG
- Men hvad var det, der gik galt i denne sag?3
- For det første: Fødevarestyrelsen offentliggjorde fejlagtige tali sin trykte rapport om kontrol af dyrevelfærd for 2008 og jegviderebragte dem i god tro til udvalget.
- For det andet: Fødevarestyrelsen oplyste misvisende,foreløbige tal for 2009, og jeg videregav dem til udvalget.
- Hvad er så årsagerne til, at der har været oplyst fejlagtige talom antallet af anmeldelser for slagmærker, og hvilkekonsekvenser, skal det have?
- Igen vil jeg gerne understrege, at det er uacceptabelt for mig,at Fødevarestyrelsen offentliggør tal uden at have styr på, at deer rigtige. Offentligheden og Folketinget skal kunne stole påmyndighedernes tal.
- Derfor beklager og undskylder jeg meget den forvirring, derhar været om Fødevarestyrelsens oplysninger om antallet afpolitianmeldte forhold for slag mod svin. Og jeg beklagernaturligvis også, at jeg derfor har givet udvalget dissefejlbehæftede informationer under vores tidligere drøftelser afdenne vigtige sag.
- Efter en henvendelse fra pressen bad jeg Fødevarestyrelsenom at gennemgå tallene. Fødevarestyrelsen konstateredeefterfølgende, at der var tale om forkerte tal, og det skrev jeg4
med det samme til udvalget og gjorde opmærksom på.Samtidig oversendte jeg styrelsens redegørelse med dereviderede tal.
- Samtidig gav jeg Fødevarestyrelsen en skarp, skriftlig påtaleaf den konstaterede manglende sikkerhed i opgørelserne. Deter på ingen måde tilfredsstillende, at Fødevarestyrelsen ikkehar sikret korrekte indberetninger og kvalitetssikring af data,før end de er videregivet.
- For at få klarlagt præcis, hvad der er gået galt, har jeg bedtFødevarestyrelsen om en uddybende redegørelse.Redegørelsen vil foreligge med udgangen af september.Herefter vil redegørelsen blive oversendt til udvalget.
- Det er min forventning, at redegørelsen kommer til atindeholde tre elementer:
- For det første skal processen for dataflowet beskrives. Det vilsige fra en overtrædelse eller et andet kontrolresultat bliverkonstateret og indtil de endelige årlige opgørelser foreligger.
- Desuden skal der redegøres for, hvad der er gået galt iforbindelse med de fejlagtige opgørelser over antallet afpolitianmeldte forhold for slag mod svin, der er kommet frempå det seneste. Og det skal også fremgå, hvilke initiativer
5
Fødevarestyrelsen har iværksat for at undgå tilsvarende fejl ifremtiden.
- Og til sidst skal Fødevarestyrelsen udarbejde en kvalitetssikretrapport for Fødevarestyrelsens kontrol af dyreværn i 2008 og2009. Jeg mener, at denne rapport bør dække heleFødevarestyrelsens kontrol på dyreværnsområdet ibesætninger, ved transport af dyr og på slagterier – og altsåikke kun registreringer af slagmærker hos svin.- Jeg håber, det er fremgået, at jeg tager denne sag meget, megetalvorligt. Jeg beklager den mangelfulde information afFolketinget, når det gælder anmeldelser for slagmærker hossvin, og jeg har givet Fødevarestyrelsen en skarp påtale forden mangelfulde kvalitetssikring af tallene.
- Men jeg hæfter mig ved, at styrelsen nu vil brugekonklusionerne fra den kommende redegørelse til at sikre, atfremtidige årsopgørelser fra dyrevelfærdskontrollen valideres,så de indeholder korrekte oplysninger. Det er både i vores og iFødevarestyrelsens interesse, at vi får helt styr på dette områdefremover. Der skal være tillid til myndighedernes tal.
6