Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
895469_0001.png
895469_0002.png
895469_0003.png
895469_0004.png
895469_0005.png
895469_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 27/9 2010
SamrådstaleTil brug ved samråd CH den 2. September 2010 i Folketingets udvalg forFødevarer, Landbrug og Fiskeri.Spørgsmål CHMinisteren bedes redegøre for, hvorfor han – i modstrid med råd fra Danskedyrlægers Sektion vedrørende Kvæg og Det Veterinære Sundhedsråd harbesluttet, at landmænd selv skal kunne behandle køer for mælkefeber.Svar
Indledning-Beslutningen om at tillade landmænd selv atbehandle køer for mælkefeber har jeg tidligereredegjort for ved samråd AP den 17. marts 2010.
-Som med så mange andre beslutninger i etmoderne og komplekst samfund, er det rigtigt, atdenne beslutning har været fagligt, megetomdiskuteret.
-Det har længe stået klart, at Det VeterinæreSundhedsråd og Den Danske Dyrlægeforeningikke er enige i den nye ordning.-Rådet og Dyrlægeforeningen er overordnetbekymret for, at landmænds behandlinger af køermed mælkefeber vil føre til en del tilfælde afdyreværnsmæssige betænkelige behandlinger.-Rådet og Dyrlægeforeningen mener desuden ikke,at landmændene kan opnå de nødvendigekompetancer for, at behandlingerne kangennemføres forsvarligt.-Nu er det imidlertid sådan, at jeg af natur erpositivt indstillet overfor folks evner og hensigter.-Tilsvarende ordninger eksisterer i øvrigt iFrankrig, Holland og Storbritannien – uden kendteproblemer.-Det var da også Fødevarestyrelsensveterinærfaglige vurdering, at det er muligt atetablere en ordning, der sikrer, at behandling afkøer med mælkefeber sker på forsvarlig vis.-I den forbindelse vurderede Fødevarestyrelsen, atgrundig uddannelse er nødvendig.
Autorisationsordningen-Derfor har Fødvarestyrelsen – i samarbejde meddanske kvægfagdyrlæger og Landbrug ogFødevarer – udarbejdet en undervisningsplan fordet kursus, som en landmand skal gennemføre forat opnå autorisation til at behandle køer medmælkefeber.
-For at opnå autorisation fra Fødevarestyrelsen skallandmanden gennemgå både et teoretisk og etpraktisk kursus. Undervisningen skal i beggetilfælde varetages af en dyrlæge.-Under kurset skal landmanden bl.a. gennemføremindst 5 behandlinger under overvågning afdyrlægen. Dyrlægen skal sikre, at landmanden er ibesiddelse af de nødvendige kvalifikationer til atbehandle mælkefeber.-Autorisationsordningen er netop med til at tagehånd om de bekymringer, som Rådet ogDyrlægeforeningen udtrykker.
-Samtidig fastsætter ordningen en række betingelserfor, at landmanden overhovedet må foretagebehandlingen.
-Der er bl.a. krav om, at landmanden kun behandlerkøer med mælkefeber i besætninger, der eromfattet af en sundhedsrådgivningsaftale med detsåkaldte tilvalgsmodul 2.-Det betyder, at der til besætningen er tilknyttet enbesætningsdyrlæge, der løbende skal tilse dyrene.Besætningsdyrlægen skal samtidig havekonstateret, at mælkefeber er et tilbagevendendesygdomsproblem i besætningen.-Det betyder også, at landmanden ogbesætningsdyrlægen skal aftale og iværksætteforebyggende tiltag således, at forekomsten afmælkefeber reduceres.-Samlet set synes jeg derfor, at der er tale om enfuld forsvarlig ordning, der beror på en rækkefaglige hensyn og vurderinger.-I den forbindelse har jeg også noteret mig, at DetJordbrugsvidenskabelige fakultet ved ÅrhusUniversitet finder, at regelsættet til håndtering afbehandling af køer med mælkefeber er forsvarlig.
Evaluering-Ordningen tager altså hånd om de bekymringer,som jeg anerkender eksisterer.
-Men for at være sikker på, at vi fanger eventuelleuhensigtmæssigheder i opløbet, har jeg bedtFødevarestyrelsen om at evaluere ordningen, nården har været i fuld funktion i ca. 1½ år. Det vilsige ca. ved udgangen af 2011.
-Af hensyn til denne evaluering skal landmandenindberette hver eneste behandling af mælkefeber tilen særlig database med navn ”Dyreregistrering”.-Denne registrering indebærer bl.a. at det vil væremuligt at vurdere helbredelsesprocenten for allekøer med mælkefeber, som er behandlet af enlandmand.
-Samtidig er det også vigtigt at understrege, atskulle det vise sig, at enkelte landmænd, ikkeudviser den nødvendige omhu ogsamvittighedsfuldhed ved behandling afmælkefeber, kan Fødevarestyrelsen fratage demderes autorisation.Afslutning-Afslutningsvis kan jeg oplyse, at foreløbigeopgørelser viser, at over 700 landmænd hargennemført et teoretisk kursus. Fødevarestyrelsen
har på nuværende tidspunkt udstedt de førsteautorisationer.
-Det tal fortæller mig, at nutidens landmænd har enprofessionel tilgang til det at drive landbrug, oggerne videreuddanner sig for at være i stand til atdrive en moderne bedrift på forsvarlig vis.-Det er også nødvendigt i et samfund, hvorhøjtuddannet og specialiseret arbejdskraft er enefterspurgt ressource, der skal bruges til at løse dekomplicerede opgaver.-Moderne forældre tager førstehjælpskurser ogfalck-reddere uddanes til paramedicinere. På miteget område er vi – netop i samarbejde medDyrlægeforeningen - ved at lave enautorisationsordning for veterinærsygeplejersker,hvor de bl.a. også vil få mulighed for at indgivelægemidler i blodårer.-På samme måde er det hensigtsmæssigt at uddannelandmænd til at behandle egne køer mod visse,klart afgrænsede og akutte sygdomme.