Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
893404_0001.png
893404_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. september 2010Sagsnr.:7056/138998
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1.september 2010stillet følgende spørgsmål nr. 510 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål 510:

”Er det korrekt, at den truede ål i Roskilde Fjord må fiskes året rundt afbierhvervsfiskere, herunder pensionerede bierhvervsfiskere?”

Svar:

I 2007 blev der, på baggrund af videnskabelig rådgivning fra det internationaleHavundersøgelsesråd (ICES), ved en EU-forordning fastlagt overordnede målsætningerog rammer for reduktion af negativ menneskelig påvirkning på ålebestanden, herunderfiskeriindsatsen. Der er i EU-forordningen et mål om, at mindst 40 % af den oprindeligegydebestand på lang sigt skal kunne udvandre fra ferskvand, og at fiskeriindsatsen isaltvand reduceres med mindst 50 % over en 5 års periode for såvel det erhvervsmæssigesom det rekreative fiskeri. Det ligger således ikke i rammerne, at al ålefiskeri forbydes.De enkelte lande har på dette grundlag udarbejdet konkrete forvaltningsplaner, tilefterfølgende godkendelse i EU.Den danske åleforvaltningsplan er udarbejdet i samarbejde med alle fiskerietsorganisationer, herunder bierhvervsfiskere og fritidsfiskere og der er i denne forbindelseudarbejdet regelsæt med begrænsninger for alle former for ålefiskeri. Dvs. både fiskeri iferskvand og saltvand samt for fritidsfiskeri og erhvervsmæssigt fiskeri.Bierhvervsfiskeri hører under erhvervsmæssigt fiskeri.Den danske åleforvaltningsplan blev godkendt af EU-Kommissionen i efteråret 2009.
For fritidsfiskere valgte man at reducere fiskeriindsatsen efter ål ved at indføre engenerel forbudsperiode imod rusefiskeri fra 10. maj til 31. juli.For erhvervs- eller bierhvervsfiskerne blev alt ålefiskeri forbudt, medmindre denpågældende opnåede en tilladelse til det. I 2009 blev der gennemført enansøgningsrunde, hvor alle erhvervs- eller bierhvervsfiskere kunne søge om tilladelse tilålefiskeri. Tilladelserne blev givet på grundlag af det præcise regelsæt med baggrund iden pågældendes hidtidige indsats i ålefiskeriet og fiskeriet blev derved reduceret medmere end 50 %.Der blev i hele landet udstedt tilladelser til ca. 400 erhvervs- eller bierhvervsfiskere til atfiske ål, hvorved ca. halvdelen af ansøgerne fik tilladelse. Antal redskaber og typeredskab er i hvert tilfælde fastlagt i forhold til den pågældendes hidtidige fiskeri.Det indgår desuden i det samlede regelsæt, at de erhvervs- og bierhvervsfiskere, somikke opfylder kravene til erhvervsmæssigt ålefiskeri, har mulighed for, efter forudgåendeanmeldelse til Fiskeridirektoratet, at fiske ål på lignende vilkår som fritidsfiskere, dvs. atde skal efterleve periodebegrænsningen, udformning af redskaber mv., og maksimalt måanvende 6 kasteruser.Jeg skal endvidere henvise til min besvarelse af spørgsmål 512.
Henrik Høegh
/Mette Selchau
2