Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
892320_0001.png
892320_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. september 2010Sagsnr.: 6859Dok.nr.: 135323
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30. august 2010stillet følgende spørgsmål nr. 507 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 507:

”Ministeren bedes kommentere pressemeddelelse fra Danske Fiskeres Producent Orga-nisation (Danmarks Fiskeriforening) om markedet for rødspætter, jf. FLF alm. del –bilag 328.”

Svar:

Den nuværende markedsordning for fiskerivarer og akvakulturprodukter, hvor der kansøges om interventionsstøtte til tilbagetagelse af fisk fra markedet, blev gennemført forat tilgodese målsætningen i den fælles fiskeripolitik, herunder blandt andet at stabiliseremarkederne og at sikre fiskerne en rimelig indkomst.Jeg finder imidlertid, at der er behov for en gennemgribende reform af markedsordnin-gen, når vi i 2012 skal reformere EU's fælles fiskeripolitik.Det forekommer mig at være forkert, at vi kan tage fisk tilbage fra markedet samtidigmed, at der er knappe fiskeressourcer.Frem for direkte prisintervention som et hovedelement, bør man i stedet støtte tiltag, derfremmer konkurrenceevne i fiskeriet i kombination med fokus på bæredygtighed. Dettekan f.eks. være støtte til sporbarhedssystemer og tilknyttet certificering og mærkning affisk fanget på bæredygtig vis.
Arbejdet med at få danske fartøjer certificeret under den private ordning Marine Ste-wardship Council (MSC) er godt på vej. Dette understreger erhvervets interesse i at ud-øve bæredygtigt fiskeri, som de også kan stå inde for over for forbrugerne. Forhåbentligkan denne certificering medvirke til, at forbrugerne – og opkøberne – foretrækker dencertificerede fisk, så der på sigt kan opnås bedre priser for fisken.
Henrik Høegh
/ Lars B.F. Poulsen
2