Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
887548_0001.png
887548_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. september 2010Sagsnr.: 6624Dok.nr.: 131609
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. august 2010stillet følgende spørgsmål nr. 499 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen.

Spørgsmål 499:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser det får for den danske holdningtil import og dyrkning af GMO-planter, at amerikanske forskere nu har påvist, atgensplejsede planter har spredt sig i naturen?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Plantedirektoratet, som oplyser, at de amerikanskeforskere ifølge en artikel i tidsskriftet Nature har undersøgt rapsplanter, som voksedelangs vejkanter i USA. Sådanne rapsplanter stammer som regel fra høstede rapsfrø, somer blevet tabt under transport.Da mellem 85 og 90 % af den amerikanske rapsdyrkning sker med genmodificeret raps,er det forventeligt, at størstedelen af den raps, som indsamles i vejkanterne, tilsvarendevil være genmodificeret.Forvildede rapsplanter er almindeligt forekommende på arealer, hvor der er menneskeligaktivitet (f.eks. vejkanter). Derimod findes rapsplanter stort set ikke i den egentligenatur, da de klarer sig dårligt i konkurrencen med planterne dér.Plantedirektoratet oplyser endvidere, at risikoen for mulig spredning af forvildedegenmodificerede planter via uopdyrkede områder, som f.eks. vejkanter, indgår i denvurdering, der går forud for godkendelse til import og dyrkning af genmodificeredeplanter i EU.
De hidtidigt foretagne europæiske risikovurderinger af genmodificerede rapsplanter harikke kunnet påpege nogen væsentlig risiko for en sådan spredning.De amerikanske forskere anerkender ifølge artiklen i Nature, at resultaterne fra deresundersøgelse kan være ubalancerede, eftersom de kun tog prøver langs vejkanter.Den amerikanske undersøgelse vil naturligvis indgå i overvejelserne i forbindelse medden vurdering, der går forud for godkendelse til import og dyrkning af genmodificeredeplanter i EU.
Henrik Høegh
/ Charlotte Ahrendt Steen
2