Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
882583_0001.png
882583_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. august 2010Sagsnr.: 6664
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 05.08.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 493 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 493:

”Vil ministeren i forlængelse af FLF alm. del – svar på spm. 461 redegøre for, hvordanhan vil sikre, at alle landmænd med et for højt antibiotikaforbrug får et gult kort, og atder ikke er landmænd, der slipper for dette på grund af fejlregistreringer?”

Svar:

Med ”Gult kort-ordningen” har Fødevarestyrelsen fastsat et niveau for uacceptabeltantibiotikaforbrug i svinebesætninger. Alle svinebesætninger over dette niveau vilmodtage et ”Gult Kort”.Niveauet er bl.a. fastlagt på baggrund af dyrlægernes og apotekernes indberetninger afmedicinforbrug til VetStat1samt landmandens indberetninger af dyreantal til DetCentrale Husdyrbrugs Register2(CHR).For at undgå fejl i disse indberetninger har Fødevarestyrelsen før sommerferien sendt etinformationsbrev til de svineproducenter, der har et antibiotikaforbrug på 80 % ellerhøjere i forhold til det niveau, som til efteråret vil udløse et ”gult kort”. Med brevetgøres landmændene således opmærksomme på, hvilke faktuelle oplysninger ”Gult kort”ordningen baseres på, og får derved mulighed for fremadrettet at rette eventuelle fejl igrundlaget.
12
VetStat er et register, hvortil dyrlæger, apoteker etc. indberetter medicinforbrug. Vetstat ejes af DTUCHR ejes af Fødevareministeriet.
Endvidere følger det af de gældende regler, at både landmænd, dyrlæger og apoteker harpligt til at indberette de korrekte data.I Fødevarestyrelsens tilsyn med landmænd og dyrlæger vil registreringerne stikprøvevisblive kontrolleret.Det er dog Fødevarestyrelsens vurdering, at fejl i registreringer foretaget af landmænd,dyrlæger eller apoteker næppe helt vil kunne undgås.
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2