Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
882580_0001.png
882580_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. august 2010Sagsnr.: 6663
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 03.08.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 492 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen.

Spørgsmål 492:

”Vil ministeren redegøre for fordele og ulemper ved at give smågrise jerntilskud ved attilsætte jernkoncentrat til drikkevand frem for at injicere det, herunder konsekvensernefor forbruget af antibiotika?”

Svar:

Fødevarestyrelsen har overfor mig oplyst følgende:”Da grise ved fødsel har et lille jerndepot, og tilførslen via somælken er meget lille, erdet nødvendigt at tilføre grisen jern indenfor den første leveuge.Jernmangel hos smågrise vil bl.a. medføre øget dødelighed, nedsat tilvækst og påvirkeimmunforsvaret således, at grisen vil blive mere modtagelig for f.eks. behandlings-krævende infektioner.Tilførsel af jern kan enten ske ved injektion eller ved oral tildeling, f.eks. i drikkevandeteller som ædejern.Flere undersøgelser har vist, at såvel injektion som tildeling i form af ædejern ellerdrikkejern er i stand til at dække pattegrises jernbehov.Brug af oral tildeling kan imidlertid betyde, at man ikke har garanti for, at alle griseoptager den ønskede mængde jern.Ved at tildele grisen jern ved injektion sikres det, at grisen modtager den korrektemængde.”
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2