Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
885208_0001.png
885208_0002.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. september 2010Dyrevelfærdskontoret2010-151-0405TKL41368
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 483, som Udvalgetfor Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 29.juni 2010 (Alm.del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen(EL).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 483 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Ministeren

bedes redegøre for, hvordan det er gået med atimplementere de nye skærpede regler for transport af søer,som ministeren tidligere har lovet at indføre.”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at reglerne for transport af søer, som flyttesfra besætninger efter at have indgået i en produktion af smågrise (udsæt-tersøer), er skærpet ved bekendtgørelse nr. 846 af 7. september 2009 omændring af bekendtgørelse om beskyttelse af dyr under transport (Udsæt-tersøers transportegnethed). Skærpelsen, der består i en begrænsning afmuligheden for at forlænge transporter af udsættersøer ved ophold påsamlesteder, trådte i kraft den 1. januar 2010.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at ministeriet til brug for besva-relsen af spørgsmålet har indhentet en udtalelse fra Ministeriet for Føde-varer, Landbrug og Fiskeri, der har oplyst følgende:”Fødevarestyrelsen har anmodet veterinærsektionerne om, atindsende deres erfaringer med kontrollen af de skærpede reg-ler for transport af søer i forbindelse med ændringen af § 7 itransportbekendtgørelsen, der trådte i kraft den 1. januar2010.På baggrund af indhentede oplysninger fra veterinærsektio-nerne kan Fødevarestyrelsen oplyse, at søerne til eksport udfra en veterinærfaglig vurdering generelt er i en bedre stand,end de var tidligere efter flere timers transport. Søerne er nuved ankomsten til samlestedet i disse tider blot lettere varme-påvirkede, og de får tilbudt vand samt overbrusning.Der opleves dog stadig nogen problemer i relation til demagtkampe, der opstår, når søerne sammenblandes fra flerebesætninger, hvilket samlestedet håndterer under tilsyn afembedsdyrlægen. Det kan ligeledes stadig ske, at enkelte søerfår stress i forbindelse med transport og opstaldning.”Justitsministeriet kan desuden oplyse, at ministeriet har udarbejdet et ud-kast til vejledning om kontrol af transport af udsættersøer over samleste-der, som på nuværende tidspunkt er i intern høring hos Fødevarestyrel-sen.
2