Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
875410_0001.png
875410_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. juni 2010Dyrevelfærdskontoret2010-154-0232TKL41330

UDKAST TIL TALE

til ministeren til brug ved

åbent samråd i Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

onsdag den 23. juni 2010 kl. 11.00

Spørgsmål BZ:

”I forlængelse af ministrenes besvarelse af FLF alm. del - samråds-spørgsmål Æ, Ø og Å om vold mod grise den 13. januar 2010 hvor detblev oplyst, at Fødevarestyrelsen havde udarbejdet en analyse af sam-menhængen mellem slagmærker og læssetid, og det efterfølgende har vistsig, at det er branchen selv, der har udarbejdet analysen, bedes ministrenepå baggrund af myndighedernes oplysninger give en vurdering af, om derer en sammenhæng mellem slagmærker og læssetid, herunder om DanishCrowns afregningssystem har påvirket stigningen i antallet af forhold omslagmærker på svin?”

Spørgsmål BZ:

”Hvad agter ministrene at foretage sig, efter at de har givet FolketingetsFødevareudvalg urigtige oplysninger om, hvem der har udarbejdet analy-sen om sammenhængen mellem slagmærker og læssetid?”

Spørgsmål BZ:

”Hvad vil ministrene gøre for at genvinde tilliden fra Folketingets Føde-vareudvalg efter vildledningen af udvalget?”

1.

Fødevareudvalget har indkaldt fødevareministeren og mig isamråd i dag om den analyse af sammenhængen mellem læs-setider og slagskader, som der blev henvist til ved samrådetden 13. januar 2010. Der stilles således spørgsmålstegn ved,om der reelt er tale om Fødevarestyrelsens analyse.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

2.

Som fødevareministeren har oplyst, har Fødevarestyrelsenbl.a. baseret analysen på oplysninger fra erhvervet, og styrel-sen har fået teknisk bistand af en medarbejder fra Landbrug &Fødevarer til at gennemføre den statistiske test.
Jeg har dog samtidig noteret mig, at Fødevarestyrelsen var an-svarlig for valget af metoder samt for, hvordan studiet skulledesignes. Endvidere har jeg noteret mig, at undersøgelsen fo-regik i styrelsens regi, og at styrelsen tager fuldt ejerskab tilanalysen.

3.

For så vidt angår spørgsmålet om antallet af slagskader harjeg noteret mig, at Fødevarestyrelsen fra januar 2010 har æn-dret registreringen på slagterierne, således at udviklingen i an-tallet af slagmærker påført af mennesker bedre kan følges. Fø-devareministeren vil – som han oplyste i sin tale – foranledigeen registerbaseret forundersøgelse, der ser på risikoen forslagmærker hos den enkelte gris, når data foreligger for hele2010.

4.

Når vi således har fået spørgsmålet om slagskader bedre be-lyst, kan vi tage stilling til, om der er behov for at tage yderli-gere initiativer på området.
2