Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
873515_0001.png
873515_0002.png
873515_0003.png
873515_0004.png
873515_0005.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSHDen 18. juni 2010
TALE TIL SAMRÅD DEN 23. JUNI 2010 IFOLKETINGETS FØDEVAREUDVALGDet talte ord gælderSpørgsmål BG”Vil ministeren redegøre for sagen om tre butikker, som ifølge pressen harompakket kød?”Svar:
- Jeg vil først besvare spørgsmål BG og derefter gå direkte overi besvarelsen af spørgsmål BH.
- De tre overtrædelser, som spørgsmålene vedrører, erkonstateret i forbindelse med Fødevarestyrelsens dybdegåendekontrolkampagne på kødområdet, som blev gennemført her i1. kvartal 2010.
- I forbindelse med Fødevareregionens kontrol hos Bøje KødEngros ApS og slagterafdelingerne i hhv. SuperBrugsenNykøbing Mors og SuperBrugsen Pandrup blev der1
konstateret overtrædelser i relation til ommærkning,ompakning og manglende information.
- Hos Bøje Kød Engros ApS blev der fundet produkter mærketmed egne mærker ovenpå den originale emballage. Dissemærker angav, at køleprodukter kunne opbevares somfrostvarer. I øvrigt kunne virksomheden ikke dokumentere denoprindelige holdbarhed.
- Hos slagterafdelingen i SuperBrugsen Nykøbing Mors blevdet konstateret, at virksomheden ompakker ferskt hakket kød,så det får en holdbarhed, der er længere end den oprindeligeholdbarhed på under 24 timer.
- Hos slagterafdelingen i SuperBrugsen Pandrup blev detkonstateret, at virksomheden ompakker leverpostej, så det fåren længere holdbarhed.
- SuperBrugsen Nykøbing Mors og SuperBrugsen Pandrup fikbegge et bødeforlæg på 15.000 kr., mens Bøje Kød Engros fiket bødeforlæg på 40.000 kr.
- Ca. 2 måneder efter overtrædelserne var konstateret, udførtefødevareregionen efter sædvanlig praksis en opfølgendekontrol i alle tre virksomheder, uden at der blev noteret nogleanmærkninger.2
- Jeg vil nu fortsætte med besvarelsen af spørgsmål BH.Spørgsmål BH”Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren vil forhindre, at den slagsikke sker fremover?”
- Jeg vil gerne understrege, at det er virksomhedernes ansvar atoverholde fødevarereglerne, så forbrugerne kan være sikre påikke at få produkter med hjem, der er ulovligt ompakket ellerommærket.- Langt de fleste virksomheder har da også et ønske om at leveop til de gældende regler, og vi er løbende i dialog mederhvervet omkring fødevarelovgivningen generelt og specieltde dele af lovgivningen, som kan være vanskelige atgennemskue.- Der findes dog også virksomheder, som mere eller mindrebevidst snyder eller sjusker med tingene, hvilket selvfølgeligikke er i orden.Politisk aftale til styrkelse af fødevarekontrollen
- I november 2009 blev der netop på baggrund affødevaresvindel – herunder snyd med ompakning – indgåetforlig til styrkelse af fødevarekontrollen.
3
- Som en del af forliget blev der bl.a. afsat flere midler tildybdegående kontrolkampagner.
De dybdegående kontrolkampagner
- De pågældende sager viser, at den dybdegåendekontrolkampagne på kødområdet – som i øvrigt er den førsteaf sin art – er en god og nyttig måde at udføre kontrol på, fordider bliver sat fokus på nogen specifikke problemområderindenfor samme emne.- Metoden med dybdegående kontroller har også vist sigvelegnet til at afsløre netop overtrædelser medommærkning/ompakning.
- Udover selve kontrollen er det også en vigtig del afkampagnen at få vejledt virksomhederne om, hvordan defølger reglerne.- I efterårets kontrolkampagner var det særligt detailbutikker,der var fokus på, og her er det positivt at se, at der er sket enforbedring i forhold til sidste år, idet antallet af graverendetilfælde, dvs. bevidst svindel, er faldet.- Ved den netop gennemførte kontrolkampagne har det vist sig,at det specielt er engrosvirksomheder, der har svært ved at
4
overholde reglerne, og vi finder således nogle problemer, somvi ikke tidligere har kunne afsløre.
Regelefterlevelse og sanktioner
- Når Fødevarestyrelsen så – på trods af den megetopmærksomhed på området – stadig finder overtrædelser, erdet jo netop også et udtryk for at kontrollen virker, og at vialtså finder frem til overtrædelserne.- Men der skal selvfølgelig ikke herske tvivl om, at det eruacceptabelt at overtræde reglerne, og at vi som myndighedfortsat vil holde skarpt øje med, om reglerne efterleves – bl.a.ved målrettede dybdegående kontrolkampagner.- Der vil derfor til enhver tid blive fulgt op med passendesanktioner, når virksomheder overtræder fødevarereglerne -hvilket i særligt graverende tilfælde kan indebærepolitianmeldelse.- Derudover finder jeg det naturligt at se på, om indsatsen modsvindel og sjusk med kød kan målrettes yderligere iforbindelse med det kommende fødevareforlig.
5