Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 20. juli 2010Sagsnr.: 6080
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22.06.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 472 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 472:
”Vil ministeren oplyse, i hvor høj grad de tidligere gennemførte samtaler med dyrlæger,som i 2004 havde den højeste udskrivning af antibiotika, har haft den ønskede virkning,idet det fremgår af TV-avisens oplysninger, at der optræder 4 gengangere på den senesteopgørelse?”Svar:
Fødevarestyrelsen har overfor mig oplyst, at styrelsen i 2006 indledte supervision afdyrlæger baseret på dialogbaserede besøg med de dyrlæger, der ordinerede mestantibiotika til svin.Formålet med de dialogbaserede besøg var at få dyrlægerne til at tagefødevaresikkerhedsmæssige forhold i betragtning ved ordination af antibiotika, sårisikoen for resistensudvikling blev en del af dyrlægernes overvejelser ved hverordination af antibiotika til fødevareproducerende dyr. Supervisionsbesøgene er sidenfortsat og omfatter nu 200 svine- eller kvægdyrlæger årligt.Fødevarestyrelsens erfaring er, at den dialogbaserede supervision kan ændredyrlægernes ordinationsmønster for antibiotika. Dette viser sig ved, at dyrlægerneudskriver mindre af de kritisk vigtige antibiotika (cefalosporiner og fluorokinoloner) ogmere af de antibiotika, der alt andet lige udgør en mindre risiko for resistensudviklingmed betydning for folkesundheden.Derimod har den dialogbaserede supervisionsmetode, efter Fødevarestyrelsens erfaring,ikke effekt på den totale mængde af antibiotika, som dyrlægerne udskriver.
Derfor har jeg også iværksat det nye initiativ med ”gult kort”, som er målrettet debesætninger og dyrlæger, der står for størstedelen af antibiotikaforbruget isvineproduktionen.
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2