Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
772354_0001.png
772354_0002.png
772354_0003.png
772354_0004.png
772354_0005.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenDen 13. oktober 2009Ernæringskontoret/JETJ/GMKJ
Samråd i Fødevareudvalget vedrøren-de kosttilskud, den 11. november2009.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S)
TALEPUNKT[det talte ord gælder]Spørgsmål D:”Vil ministeren redegøre for, om anmeldelser afkosttilskud vil medføre at disse fjernes fraFødevarestyrelsens officielle portal for kosttilskud?”
Spørgsmål E:”Vil ministeren redegøre for omfanget af kontrollen medkosttilskud, set i lyset af at Forbrugerrådet har fundet detnødvendigt at anmelde 12 olieprodukter, hvoraf de flesteer registreret på Fødevarestyrelsens officielle portal forkosttilskud, for udokumenteret, uvidenskabelig ogulovlig markedsføring?”Svar:IndledningUdvalget har ved dette samråd ønsket, at jeg på udvalgtepunkter redegører for Fødevarestyrelsens indsats påkosttilskudsområdet.
1
Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmålene D-Esamlet.En styrketforbruger-oplysningJeg har her i foråret taget initiativ til en markant bedreforbrugeroplysning indenfor kosttilskud. Den bedreforbrugeroplyning betyder blandt andet, at forbrugernenu har adgang til oplysninger om, hvilke kosttilskud, derer registreret ved Fødevarestyrelsen med henblik påmarkedsføring i Danmark. Forbrugerne har såledesmulighed for selv at undersøge om et givet produkt erunderlagt Fødevarestyrelsens kontrol.Registret oganmeldelser aflovovertrædelserFødevarestyrelsens liste over registrerede kosttilskudopdateres løbende. Opdateringerne kan ske på initiativfra den enkelte virksomhed, som fx skal huske atafmelde produkter, der ikke længere ønskes markedsførti Danmark. Derudover kan opdateringen af listen ske påFødevarestyrelsens initiativ.
Listen er altså en liste over registrerede kosttilskud. Deter ikke det samme som en liste over godkendtekosttilskud, hvilket også klart fremgår at siden. Ligesomfor andre fødevarer er der ikke krav om, at kosttilskudskal godkendes. Men det er naturligvis virksomhedernes
2
ansvar at sikre, at kosttilskud ikke er sundhedsskadelige,og at markedsføringen ikke er vildledende.
Fødevarestyrelsen vil reagere straks, såfremt et produktudgør en sundhedsrisiko for forbrugerne. Produkter derudgør en sundhedsrisiko vil med det samme skulletrækkes tilbage fra markedet af den virksomhed, som eransvarlig for markedsføringen, og Fødevarestyrelsen vilmed det samme afmelde produktet, så det ikke længereer at finde på listen over registrerede produkter.
I en sag om vildledende markedsføring af et i øvrigtlovligt produkt, vil der typisk ske det at virksomhedenvil blive påbudt at ændre markedsføringen. Det lovligeprodukt vil dog kunne forblive på listen over registreredekosttilskud.
Det, at et produkt anmeldes – for eksempel forvildledende markedsføring – betyder ikke, at produktetvil blive fjernet fra listen med mindre, der er tale om ensundhedsrisiko.
Når der er truffet afgørelse i en anmeldelsessag, hvor derikke er konstateret en sundhedsrisiko, vil produktet aleneblive taget af listen over registrerede produkter, hvisproduktet i sig selv er ulovligt, eller hvis der er tale omgrov vildledning.3
Kontrollen medkosttilskudFødevarestyrelsens kontrol med fødevarer, herunderkosttilskud, gennemføres inden for rammerne af deaftaler, der er indgået om fødevarekontrollen.Virksomheder, der producerer eller markedsførerkosttilskud, er underlagt de samme kontrolfrekvenser,som gælder for andre fødevarevirksomheder.Fødevarekontrollen er stikprøvebaseret og der føres ikkestatistik over, hvor mange enkeltprodukter, der bliverudtaget til stikprøvekontrol.
Hvilke produkter, der er udtaget til kontrol, vil dogfremgå af kontrolrapporterne fra de enkelte besøg. Det erdermed muligt for den enkelte forbruger at undersøge omet givet produkt har været udtaget til kontrol, og der er ilisten over registrerede kostilskud på altomkost.dk indsatlinks til virksomhedernes smiley-rapporter. Så denmulighed er der altså for forbrugerne.
ForbrugerrådetsanmeldelserDe konkrete anmeldelsessager, som er baggrunden forudvalgets spørgsmål, drejer sig om vildledendemarkedsføring. Sagerne er nu under behandling iFødevarestyrelsen, og jeg vil derfor ikke gå nærmere indi de forskellige sager.4
Det bør for en god ordens skyld understreges, at listenover registrerede kostilskud ikke indeholder oplysningerom markedsføringen af produkter. Forbrugerne kananvende listen for at sikre sig, at produkter er underlagtmyndighedernes kontrol.
Kontrolindsatsen på kosttilskudsområdet er i en rapportfra december 2007 vurderet af den uafhængigerevisionsenhed, som er knyttet til Fødevarestyrelsen. Dertegnes her et generelt tilfredsstillende billede afkontrolindsatsen. Jeg ser således ikke, at der er nogenanledning til at tvivle på, om kontrollen fungerer godt ogtjener sit hovedformål – nemlig på stikprøve basis atkontrollere, at virksomhederne løfter deres ansvar for atkosttilskud ikke udgør en risiko og at de ikkemarkedsføres på en måde, der er vildledende.
Og som sagt, disse sager er under behandling iFødevarestyrelsen, og derfor kan jeg ikke kommenærmere ind på dem.
5