Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
875123_0001.png
875123_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. juli 2010Sagsnr.: 6026Dok.nr.: 115487
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22.06.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 468 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen.

Spørgsmål 468:

”Vil ministeren oplyse, hvordan landbrugspraktikanter fra udlandet sikres oplysning omrisikoen for infektioner med resistente bakteriestammer fra danske svin eller kvæg,inden de kommer til landet?”

Svar:

Til brug for besvarelse af spørgsmålet er der indhentet en udtalelse fra henholdsvisBeskæftigelsesministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i den forbindelse anført følgende:”Arbejdsmiljølovgivningens regler gælder alene for virksomheder og personer, deropholder sig og arbejder i Danmark. Der er således ikke i arbejdsmiljølovgivningenregler, der bestemmer, hvilke oplysninger kommende beskæftigede fra udlandetherunder landsbrugspraktikanter skal have, inden de kommer ind i landet.Når fx landbrugspraktikanter beskæftiges i Danmark angiver arbejdsmiljølovgivningen,at arbejdsgiveren skal sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres således, atdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarligt herunder også i relation tilrisikoen for at pådrage sig eventuelle infektioner og sygdomme m.v..Det indebærer bl.a., at arbejdsgiveren skal begrænse risikoen for udsættelse forinfektioner herunder med resistente bakteriestammer ved at sørge for, at de ansatte
overholder en række hygiejnekrav. Endvidere skal arbejdsgiveren sikre, at debeskæftigede modtager den nødvendige, konkrete instruktion i forhold til arbejdetsforsvarlige udførelse herunder i forhold til overholdelsen af eventuelle hygiejnekrav.Desuden vil der eventuelt også være behov for, at de ansatte benytter personligeværnemidler i konkrete arbejdssituationer, hvor arbejdet ellers ikke kan udføressikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.Endelig stilles der også krav om, at der ved udarbejdelse af virksomhedensarbejdspladsvurdering (APV) i landbruget tages hensyn til risikoen for at pådrage siginfektioner i forbindelse med arbejdet herunder med resistente bakteriestammer.”Indenrigs- og Sundhedsministeriet har indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, derhar oplyst følgende:”Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at arbejdsgiver ifølge arbejdsmiljølovgivningen harinformationspligt over for de ansatte, hvis der påvises MRSA i en svinebesætning. Dettehar Sundhedsstyrelsens anført nederst i udkast til ”Information til læger samt tilhusstande, der har kontakt til svinebesætning med MRSA”, og som er at finde påSundhedsstyrelsens hjemmeside.Informationsskrivelsen har i sin tid været drøftet med Fødevarestyrelsen,Arbejdstilsynet og Statens Serum Institut.”Jeg henholder mig til de to institutioners svar../. Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med fremsendelse af sit bidrag vedhæftet”Information til læger samt til husstande, der har kontakt til svinebesætning medMRSA”. Informationsskrivelsen er også vedlagt denne besvarelse.
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2