Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
875655_0001.png
875655_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. juli 2010Sagsnr.: 6103
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. juni 2010 stil-let følgende spørgsmål nr. 464 (alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 464:

”Ministeren bedes oplyse, om der udføres forsøg med og eksisterer planer om at indføreen tungere østersskraber på 35 kg, og i bekræftende fald med hvilken begrundelse”

Svar:

Fiskeridirektoratet har over for mig oplyst, at DTU Aqua i samarbejde med DanmarksFiskeriforening og Dansk Skaldyrcenter i 2007 gennemførte et projekt med det formål atteste og udvikle nye, skånsomme redskaber til fiskeri efter østers. DTU Aqua har i de-cember 2007 udarbejdet en rapport om projektet, ”Udvikling af skånsom østersskraber”.Der blev anvendt to testredskaber til prøvefiskeri i forbindelse med projektet. Det eneredskab var den ældre østersskraber med en vægt på 24 kg. Det andet redskab var et tun-gere skraberedskab, den såkaldte ”CF skraber” på 35 kg.I rapporten konkluderes det bl.a., at der ikke er forskel i redskabernes fangsteffektivitetaf østers. CF skraberen har dog en lavere bifangst af skaller og andre organismer.CF skraberen er lettere at styre i uroligt vejr, og det er bl.a. baggrunden for, at DanmarksFiskeriforening i efteråret 2009 anmodede Fiskeridirektoratet om muligheden for at an-vende dette redskab i østersfiskeriet.DTU Aqua har i efteråret 2009 på foranledning af Fiskeridirektoratet og i henhold tilhabitatdirektivets krav herom udarbejdet en konsekvensvurdering vedrørende østersfi-skeriet i Nissum Bredning (Limfjorden) for efterårssæsonen 2009 og forårssæsonen2010. Konsekvensvurderingen vedrører de områder, der er udpeget som internationale
naturbeskyttelsesområder (Natura 2000). På baggrund af konsekvensvurderingsrappor-ten besluttede Fiskeridirektoratet, at der kunne tillades et østersfiskeri under bestemtevilkår.Idet spørgsmålet om anvendelse af CF skraberen ikke i første omgang blev behandlet ikonsekvensvurderingen, forelagde Fiskeridirektoratet spørgsmålet særskilt for DTUAqua med henblik på en vurdering af, hvorvidt anvendelse af CF skraberen kunne havebetydning for udpegningsgrundlaget i de beskyttede arealer.DTU Aqua udarbejdede på den baggrund et tillæg til ovennævnte konsekvensvurdering,og konkluderede i den forbindelse, at et østersfiskeri med CF skraber ikke ville ændrefiskeriets påvirkning af østersbestand og bundforhold i forhold til østersfiskeri med denlettere skraber.Fiskeridirektoratet har på ovenstående grundlag i foråret 2010 åbnet mulighed for, at deri forbindelse med udøvelsen af østersfiskeriet i forårssæsonen 2010 kunne anvendes densåkaldte CF skraber med henblik på, at denne afprøves i praksis inden eventuel ændringaf bekendtgørelsen, som er omtalt i min besvarelse af spørgsmål nr. 463.
Henrik Høegh
/ Jakob Munkhøj Nielsen