Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
876841_0001.png
876841_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 20. juli 2010Sagsnr.: 6017
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18.06.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 460 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 460:

”Ministeren bedes redegøre for niveauet og datagrundlaget for fastsættelsen af etuacceptabelt niveau for antibiotikaforbrug.”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende:”Antibiotikaniveauerne er fastsat indenfor tre aldersgrupper af svin:

Søer:

0.052 ADDsopr. so pr. dag

Fravænningsgrise:

0.28 ADDfravænnetpr.fravænningsgris pr. dag

Slagtesvin:

0.08 ADDslagtesvinpr. slagtesvinpr. dag
Da forbruget er afhængigt af aldersgruppen er der fastlagt 3 grænseværdier.DatagrundlagetADD (Animal Daily Dosis) opgør antibiotika på tværs af antibiotikatyper istandarddagsdoser relevant for den enkelte aldersgruppe. ADD anvendes også iDANMAP.En besætning kan have både søer, fravænnede grise og slagtesvin eller andrekombinationer af aldersgrupper. En besætning kan overskride grænseværdien i eneller flere aldersgrupper. Overskrides niveauet i blot én af aldersgrupperne, ansesforbruget for at være uacceptabelt højt i relation til ”gult kort” ordningen.Opgørelser af antibiotikaforbrug sker ud fra data hentet fra VetStat i en ni-måneders periode. Antibiotikaforbruget opgøres på CHR nummer fordelt på de trealdersgrupper. Der tages derfor højde for sæsonvariation, andre variationer iantibiotikaforbrug samt varierende dyreantal i besætningerne. Data fra Vetstat erindberettet af de ordinerende dyrlæger og af apotekerne.
Oplysninger om antallet af dyr i besætningerne er udelukkende baseret pålandmændenes indberetninger til CHR (Centralt Husdyrbrugs Register). I CHR erdyreantallet opgjort for de tre aldersgrupper og kan udtrækkes dag for dag.Eksempelvis vil en besætning med 100 slagtesvin på stald i januar have 3100slagtesvine dyredage. På dette grundlag beregnes antallet af dyredage for sammeni-måneders periode, som forbruget.Denne beregningsform er almindeligt anerkendt og i øvrigt identisk medberegningsformen iwww.VetStat.dkpå DTU’s hjemmeside.Besætningens niveau i forhold til Gult kort niveau beregnes på dette grundlag,som:Antal ADD i en aldersgruppe i en ni-måneders periode .Antal dyredage i en aldersgruppe i en ni-måneders periode”
Jeg henholder mig hertil.
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2