Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDEP /3.1Den 3. juni 2010
TALE TIL SAMRÅD DEN 4. JUNI 2010 IUDVALGET FOR FØDEVARER, LAND-BRUG OG FISKERI(det talte ord gælder)Spørgsmål BÅ” Hvad vil regeringen gøre for at sikre en reduktion af pesticid-rester i frugt og grønt, samtidig med at der nu endnu en ganglægges op til forøgelser af grænseværdierne, jf. FLF alm. del bi-lag 282?
Svar
- Forslaget, som er til afstemning i Den Stående Kom-mitte på mandag, er baseret på de retningslinjer, der erfastsat i pesticidrammeforordningen 396 fra 2005.
- Lad mig minde om, at da Danmark støttede forslagettil den nye pesticidrammeforordning i 2004, var deringen partier, der modsatte sig.
1
- De holdninger, som blev tilkendegivet ved regerin-gens fremlæggelse af forslaget i FEU, har efterfølgen-de været rettesnoren for Danmarks arbejde med fast-læggelse af EU grænseværdier for pesticidrester.
- Pesticidrammeforordningen trådte fuldt i kraft den 1.september 2008.
- De gamle regler for pesticidrester fastsatte alenegrænseværdier i fødevarer, når der enten var en an-vendelse af pesticidet på en given fødevare i et med-lemsland, eller når der var søgt om en importtolerancefra et 3. land. Det betød, at der var en lang række pe-sticider og afgrøder, som man ikke havde grænsevær-dier for.
- Med de nye pesticidregler blev det indført, at der ikkemå forekomme nogen pesticidrester i nogen fødeva-rer, som ikke har været igennem processen med vur-dering af data og risikovurdering af restindhold.
-
Med andre ord betyder de nye regler, at så længe derikke er fastsat en egentlig grænseværdi på baggrund afen tilladt anvendelse, må der ikke kunne påvises ind-hold over den mindste mængde, man kan måle.
2
- Hvis der søges om godkendelse til at anvende et pesti-cid på en afgrøde i EU, skal der fastsættes en egentliggrænseværdi. Derfor vil grænseværdien blive ændretfra den mindst målbare mængde på 0,01 mg/kg til enegentlig grænseværdi, der kan ligge over dette niveau.
- Grænseværdierne for restindhold af pesticider fastsæt-tes ikke ud fra, hvad der er det maksimalt sundheds-mæssigt acceptable, men ud fra den lavest muligemængde, som skal til, for at pesticiderne effektivt kanbekæmpe insekter og andre skadevoldere.
- Men det er helt afgørende, at grænseværdien altid skalvære sundhedsmæssigt forsvarlig.
- Derfor vil en anvendelse aldrig blive tilladt, hvis rest-indholdet ikke vurderes som sundhedsmæssig accep-tabelt.
- Kommissionens forslag er udarbejdet på basis af envidenskabelig vurdering fra Den Europæiske Fødeva-resikkerhedsautoritet (EFSA) af de pågældende aktiv-stoffer. EFSA har vurderet, at de foreslåede grænse-værdier ikke indeholder nogen sundhedsmæssig risikofor forbrugerne.
3
- Fødevarestyrelsen har fået EFSAs vurdering bekræftetaf DTU Fødevareinstituttet.
- Det aktuelle forslag til nye grænseværdier, ville derforkunne accepteres ud fra de fastlagte principper forvurdering og behandling. Det var netop disse princip-per, som samtlige partier accepterede, da pesticidfor-ordningen blev vedtaget.
- Lad mig slå fast, at det er højt prioriteret for regerin-gen, at der i EU fastsættes fælles grænseværdier forpesticidrester af hensyn til fødevaresikkerheden indenfor det indre marked.
- Hvis vi ikke vil acceptere nødvendige ændringer afgrænseværdier efter de fastlagte retningslinjer vil detfor eksempel betyde, at en producent ikke kan få god-kendt nye midler.
- Derved risikerer vi at fastfryse udviklingen af nye be-kæmpelsesmidler, som kunne have bedre egenskabereller være mindre skadelige end de midler, der er påmarkedet nu.
- Også for tredjelandene er det vigtigt, at vi acceptererændringer, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt.Tredjelande har ofte behov for andre anvendelser af4
pesticider end EU-landene. Hvis disse behov ikke til-godeses, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, vilEU’s regler være en hindring for, at tredjelande kaneksportere til EU.
Spørgsmål CA”Hvad er regeringens generelle holdning til pesticidrester i frugtog grønt, og hvad vil regeringen gøre for at føre denne ud af li-vet?”- Det er regeringens politik, at restindholdet af pestici-der i fødevarer skal være så lavt som muligt og underalle omstændigheder overholde sundhedsmæssigt for-svarlige grænseværdier.
- Selvom de restindhold, der findes i vores fødevarer,ud fra en videnskabelig vurdering med den nuværendeviden, ikke giver anledning til sundhedsmæssige be-kymringer, er det vigtigt for regeringen, at dansk frugtog grønt indeholder så få pesticidrester som muligt.
- Jeg ved, at målsætningen om at dyrke frugt med sålavt indhold af pesticidrester som muligt også er i fo-kus hos de danske avlere.
5
- Der introduceres løbende alternative metoder til atundgå skadevoldere i frugtavlen i Danmark. Det kanfx være mekanisk bekæmpelse af ukrudt eller brug afrov-insekter til bekæmpelse af skadedyr.
- Desuden forskes der i disse år i at få en effektiv pro-duktion samtidig med, at restindholdet i de modnefrugter reduceres.
- Sidste år startede f.eks. et stort forskningsprojekt,”Bæredygtig fremtid for dansk konsumfrugt”.
- En del af projektet går netop ud på at finde nye sprøj-teteknikker og alternative behandlingsmetoder, der vilkunne nedsætte pesticidindholdet i de modne afgrø-der. Bl.a. forskes der i at sprøjte tidligere, så der er enlængere periode uden behandlinger inden høsten.Samtidig forskes i flere alternative metoder til be-kæmpelse af skadevoldere i frugtavlen.
- Under ”Grøn Vækst” har regeringen samlet en rækkeinitiativer med det formål at fremme brugen af mereskånsomme pesticider og minimere anvendelsen afpesticider i dansk landbrug og gartneri.
- Det er bl.a. besluttet at omlægge pesticidafgiften, såanvendelsen af mere skånsomme pesticider fremmes.6
- Et andet væsentligt initiativ er at udvælge bedrifter tilet særligt fokuseret rådgivningsforløb bl.a. for at ned-bringe pesticid-belastningen generelt for bedriften,herunder for at nedbringe restindholdene i afgrøderne.
- Desuden videreføres aftalen med Dansk Gartneri om,at Fødevarestyrelsen udleverer analyseresultater. Dis-se resultater kan Dansk Gartneri herefter bruge sombaggrund for rådgivning af de enkelte avlere for atnedbringe mængden af pesticidrester i de danske af-grøder.
- Under Grøn Vækst prioriteres også grundig og afba-lanceret information til danske forbrugere om fore-komsten af rester af pesticider i afgrøder, der spises afde danske forbrugere.
- Jeg mener, at regeringens indsats bl.a. gennem GrønVækst vil bidrage betydeligt til at optimere den kon-ventionelle produktion af frugt og grønt, så danskfrugt og grønt ikke indeholder flere pesticidrester endnødvendigt.
- Jeg vil også minde om, at vi i Danmark har et bredtudvalg af økologiske varer på markedet. Netop økolo-7
gien giver forbrugerne muligheden for at vælge føde-varer helt fri for pesticidrester.
- Afslutningsvis vil jeg gerne igen gøre det klart, at deter regeringens helt klare mål at begrænse indholdet afpesticider i dansk frugt og grønt samt at udføre en ef-fektiv kontrol med mængden af pesticider både idansk og udenlandsk producerede produkter.
8