Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. juli 2010Dyrevelfærdskontoret2010-151-0395TKL41324
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 430 (Alm.del), somUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justits-ministeren den 10. juni 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraChristian H. Hansen (UFG).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 430 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og
Fiskeri (Alm. del):
”Vil
ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLFalm. del – samrådsspm. BQ-BT og BW-BY den 9. juni2010 om store kuld pattegrise redegøre for, hvordan derer fulgt op på problemstillingen om ammesøers velfærdsiden Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af svini 2003 udtalte, ”at målsætningen bør være løsdrift igrupper og at spørgsmålet bør tages op igen, når der eropnået større viden om problemstillingerne under dan-ske forhold”, jf. rapporten ”Velfærdsproblemer hos dedanske søer” fra Dyrenes Beskyttelse side 57?”Svar:
I januar 1998 nedsatte fødevareministeren og justitsministeren enarbejdsgruppe, der på baggrund af forsknings- og afprøvningsresul-tater på området skulle udarbejde forslag til nye regler om hold afsvin, som sikrede, at dyrene fik opfyldt deres adfærdsmæssige be-hov. En rapport og to udtalelser fra arbejdsgruppen dannede seneregrundlag for lov nr. 404 af 26. juni 1998 om indendørs hold afdrægtige søer og gylte, lov nr. 104 af 14. februar 2000 om inden-dørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin og lov nr. 173 af 19. marts2001 om udendørs hold af svin.I efteråret 2001 blev Rådets direktiv 2001/88/EF og Kommissionensdirektiv 2001/93/EF vedtaget. Begge direktiver ændrer Rådets di-rektiv 91/630/EØF om fastsættelse af mindstekrav med hensyn tilbeskyttelse af svin.Med henblik på at gennemføre disse direktiver i dansk ret fremsattejustitsministeren den 11. december 2002 forslag til lov om ændringaf lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte og lov om in-dendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin (L 116). Som led igennemførelsen af direktiverne i dansk ret forberedte Justitsministe-riet samtidig ændringer af bekendtgørelsen om beskyttelse af svinsamt en ny bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr.I forbindelse med Folketingets behandling af lovforslaget fremsattemedlemmer af Socialistisk Folkeparti en række ændringsforslag.Ændringsforslagene vedrørte bl.a. drægtige søer og gyltes mulighedfor at kunne vende sig. Justitsministeriet tilkendegav i den forbin-2
delse, at der kunne være behov for en samlet, bredere overvejelseog vurdering af ændringsforslagene, og at ministeriet derfor villevære indstillet på at nedsætte en arbejdsgruppe til at foretage en så-dan nærmere vurdering, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 22 vedrø-rende lovforslaget. I Retsudvalgets betænkning af 3. april 2003 til-sluttede udvalget sig, at der blev nedsat en arbejdsgruppe, som be-skrevet af Justitsministeriet.På den baggrund blev arbejdsgruppen om hold af svin nedsat igen iapril 2003. Arbejdsgruppen afgav den 6. oktober 2003 en udtalelse.I udtalelsen anførte arbejdsgruppen, at den ikke kunne støtte de an-befalede forslag og henviste i den forbindelse til, at der ikke forelåtilstrækkeligt videnskabeligt og erfaringsmæssigt grundlag til atgennemføre forslagene, og at resultaterne af den igangværendeforskning derfor burde afventes. For så vidt angår spørgsmålet omdrægtige søer og gyltes mulighed for at kunne vende sig udtalte ar-bejdsgruppen i 2003 bl.a. følgende, jf. udtalelsens side 6:”Samlet set kan arbejdsgruppen ikke anbefale, at der pånuværende tidspunkt fastsættes krav om, at drægtigesøer og gylte skal kunne vende sig i de første fire ugerefter løbning. Der er imidlertid enighed i arbejdsgrup-pen om, at gruppeopstaldning af søer og gylte medførerdyrevelfærdsmæssige fordele, hvorfor det bør væremålsætningen, at søer og gylte skal gruppeopstaldes iløsdriftssystemer gerne helt fra fravænningstidspunktetog i hvert fald fra tidspunktet for løbning. Der er dog etmeget stort behov for at få afklaret, hvordan denne mål-sætning kan gennemføres i praksis i den danske svine-produktion uden uheldige konsekvenser som reproduk-tionstab og øget miljøbelastning, og det vil derfor værepræmaturtatindføreobligatorisk krav herompå nuværende tidspunkt. Implementeringen af dennemålsætning bør derfor afhænge af kommende forsk-ningsresultater og den praktiske erfaring, der opnåsgennem afprøvning af de forskellige systemer frem-over.På den baggrund finder arbejdsgruppen, at spørgsmåletom, hvordan målsætningen kan implementeres i prak-sis, bør drøftes senest samtidig med, at der foreliggerforskningsresultater på de andre områder berørt af SF’sændringsforslag, jf. nærmere nedenfor. På det tidspunkt– ultimo 2006 – vil det således være relevant på ny atdrøfte spørgsmålet om gruppeopstaldning i de første fi-re uger efter løbning sammen med blandt spørgsmåletom løsgående diegivende søer.”3
Justitsministeriet nedsatte på den baggrund i januar 2007 på ny Ar-bejdsgruppen om hold af svin. Som oplyst ved samrådet den 9. juni2010 forventes det, at arbejdsgruppen afgiver sin endelige rapportinden udgangen af 2010.
4