Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
873410_0001.png
873410_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, den 5. juli 2010Sagsnr.: 5885
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. juni 2010 iforlængelse af udvalgsmødet den 10. juni 2010 bedt mig besvare FLF alm. del – spm.411. Spørgsmålet er stillet på vegne af Per Clausen (EL):

Spørgsmål 421:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer ministeren har taget for at få EU’sarbejde med at udfase antibiotikaresistente markører i gmo’er fremskyndet i forlængelseaf Folketingets Fødevareudvalgs beretning over B 86, 2007-08, 2. samling.”

Svar:

Jeg skal indledningsvist henvise til besvarelsen af FLF alm. del – spm. 349 af 11. juni2008, hvori den tidligere fødevareminister oplyser, hvilke initiativer, der vil blive tagetfor at implementere beretningen over B 86. Jeg skal desuden bemærke, som det ogsåfremgår at besvarelse på spm. 349, at det kun er de problematiske antibiotikaresistens-markørgener (ARM-gener), som ifølge udsætningsdirektivet skal udfases og ikke ARM-gener generelt.Henvendelse til Kommissionen med opfordring til debat i EUI forlængelse af beretningen over beslutningsforslag B86 henvendte den tidligereminister sig i februar 2009 til kommissærerne for henholdsvis sundhed og miljø ogopfordrede til en debat om anvendelsen af ARM-gener i genmodificerede planter og denpåtænkte udfasning af problematiske gener, som blev vedtaget i 2001 ifællesskabsstrategien mod antimikrobiel resistens, og som også er indarbejdet iudsætningsdirektivet.Kommissærerne svarede i april 2009 på denne henvendelse og forklarede, atKommissionen ville afvente den fornyede vurdering af ARM-gener, som EFSA på dettidspunkt var i gang med. Denne vurdering foreligger nu, og som beskrevet ovenfor, varvurderingen af ARM-genernenptIIogaad,at disse ikke har negative effekter i forholdtil menneskers og dyrs sundhed og miljøet.
Overvågning af mulige konsekvenser i EUI februar 2009 henvendte den tidligere fødevareminister sig til EU-kommissærerne forhenholdsvis sundhed og miljø og anmodede dem om at undersøge muligheden for atovervåge mulige konsekvenser på EU-plan af markedsføringen af GMO’er med ARM-gener, fx ved at stille krav til ansøgere om at udføre overvågning efter markedsføring,som der er mulighed for i medfør af GMO-forordningen.Kommissærerne svarede hertil i april 2009, at kravene til overvågning eftermarkedsføring vil blive omfattet af den evaluering af GMO-lovgivningen, somKommissionen har iværksat. I den forbindelse vil spørgsmålet om brug og udfasning afARM-gener også blive inddraget. Kommissærerne nævner, at EFSA’s fornyedevurdering af sikkerheden ved ARM-gener i genmodificerede planter vil være etvæsentligt bidrag hertil.I den fornyede vurdering, som blev udarbejdet i samarbejde mellem EFSA’s GMO-panelog EFSA’s BIOHAZ-panel og som blev offentliggjort i marts 2009, inddrog eksperternefra EFSA de seneste oplysninger om betydningen af de antibiotika, de pågældende genergiver resistens overfor, i human- og veterinærmedicinsk behandling.Den samlede konklusion fra de to ekspertpaneler er, at på trods af, at der er noglebegrænsninger bl.a. med hensyn til at måle, hvor et givent resistensgen kommer fra, erdet på baggrund af den eksisterende viden usandsynligt, at der er negative effekter påmenneskers og dyrs sundhed og på miljøet som følge af overførsel af de pågældenderesistensgener fra planter til bakterier, i forbindelse med anvendelsen heraf igenmodificerede planter. Danske eksperter ved DTU Fødevareinstituttet er enige iEFSA’s vurdering.Kommissionens evaluering af GMO-lovgivningen forventes at foreligge i løbet afsommeren 2010
Henrik Høegh
/Rikke Susanne Bastian
2