Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
870841_0001.png
870841_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. juni 2010Sagsnr.: 5818Dok.nr.: 109940
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. juni 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 418 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 418:

”Ministeren bedes oplyse, om ministeren virkelig mener, at man skal godkendetilsætning af antibiotika i fødevarer, jf. FLF alm. del - bilag 281 og EUU alm. delbilag 399, selv om EFSA vurderer, at der ikke er en sundhedsrisiko i små mængder, nårCoop Danmark A/S blandt mange mener, at antibiotika ikke skal kunne findes ifødevarer?”

Svar:

Nisin er et konserveringsstof (E 234), som må anvendes i begrænset mængde i enkeltefødevarer, fx mascarpone, modnet ost og smelteost. Derudover forventes stoffetgodkendt til pasteuriseret flydende æg med 7. ændring af direktiv 95/2/EF om andretilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer. Stoffet nisin er etbakteriocin, som er et antibiotikalignende stof, der laves af bakterier.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har risikovurderet nisin i 1990 ogi 2006 og har begge gange udtalt, at nisin kan bruges i fødevarer, da stoffet ikke bruges imedicin for hverken mennesker eller dyr. Danske eksperter fra DTU, Fødevareinstituttet,støtter disse udtalelser.Da nisin lever op til kravene for tilsætningsstoffer, nemlig at de skal væresundhedsmæssige forsvarlige at anvende, at der skal være en teknologisk begrundelse
samt, at stofferne ikke må vildlede forbrugerne, mener jeg, at det er orden, at nisin ergodkendt i begrænset omfang i fødevarer.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2