Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. juni 2010Sagsnr.: 5766Dok.nr.: 105893
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. juni 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 413 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Kristen Touborg (SF)Spørgsmål 413:
”Vil ministeren redegøre for kontrollen med falske anprisninger af restauranternesmenukort?”Svar:
Virksomhederne har ansvaret for, at fødevarerne er i orden, når de bliver solgt.Myndighedernes opgave er at kontrollere, om virksomhederne lever op til deres ansvar.Kontrol af anprisninger er en del af den almindelige kontrol og er et af mange elementer,som de tilsynsførende kontrollerer.Fødevareafdeling Rødovre har i april og maj 2010 gennemført et kontrolprojekt omanprisninger på menu-kort i restauranter. Formålet med projektet var gennem enstikprøve at undersøge, om der er tale om et problemområde, der således bør ofres mereopmærksomhed på i den almindelige kontrol.Der er udført 80 kontroller. Det er her både kontrolleret, om der er sammenhæng mellemanprisningerne såvel som råvarernes beskaffenhed, tilvirkning og så videre. Typiskeeksempler på anprisninger er ”hjemmelavet”, ”hjemmerørt”, ”hjemmebagt” eller”friske”, ”nye”, ”fedtfattige” eller lignende. Endvidere er det undersøgt, om der anprisesfor oprindelse for eksempel fra bestemte lande eller områder, bestemte varemærker ellerøkologi.
Ud af de 80 kontroller blev der sanktioneret i ca. 30 % af tilfældene.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2