Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
860041_0001.png
860041_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. juni 2010Sagsnr.: 5757Dok.nr.: 100767
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. juni 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 410 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål 410:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del samrådsspm. BÅog CA om pesticidrester i frugt og grønt den 4. juni 2010 oversende uddybendemateriale om aktivstoffet prochloraz?”

Svar:

Godkendelse til anvendelse af pesticider henhører under Miljøministeriets ressort. IfølgeEU's pesticidregler skal et aktivstof i et pesticid optages på positivlisten til direktiv91/414 EØF om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler som forudsætning for atopnå en godkendelse til anvendelse. Indtil evaluering i forhold til denne positivliste kanstoffet prochloraz imidlertid anvendes ifølge direktivets overgangsordning i art 8.2.Prochloraz er ikke optaget på positivlisten til direktiv 91/414 EØF om markedsføring afplantebeskyttelsesmidler. En tidligere indsendt ansøgning om optagelse af stoffet erfrivilligt trukket tilbage. Den manglende optagelse på positivlisten betyder derfor, atstoffet skal udfases i EU. Der er fastsat en overgangsperiode, der gør, at stoffet måanvendes i EU indtil december 2011.Da stoffet må anvendes i en overgangsperiode er der i Kommissionens forslag foreslåeten ny maksimalgrænseværdi for prochloraz i ris. Forslaget er baseret på en ansøgningom en ændret maksimalgrænseværdi fra et medlemsland om en ændret anvendelse afstoffet.
Til trods for, at den foreslåede maksimalgrænseværdi alene udgør under 1 % afacceptabelt dagligt indtag, og maksimalgrænseværdien ud fra rentfødevaresikkerhedsmæssige hensyn kunne være fastsat højere, men er begrænset afhensynet til God Landbrugsmæssig Praksis, arbejder Danmark for, at den foreslåedemaksimalgrænseværdi ikke vedtages, fordi der ikke findes en valideret analysemetodefor stoffet i ris. Man kan altså ikke med tilstrækkelig sikkerhed kontrollere restindholdeti ris. Derfor ville maksimalgrænseværdien kunne overtrædes, uden at myndighedernekan kontrollere dette.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2