Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
J.nr. MST 607-00041Den 30. juni 2010
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. juni2010 stillet følgende spørgsmål nr. 408 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).
Spørgsmål nr. 408 (alm. del)
Er ministeren enig i, at det netop er med henblik på sådanne situationer,hvor videnskabelig sikkerhed ikke eksisterer, at det har betydning, at bådeEU's miljøpolitik (TEUF 191) og EU's GMO-politik (Dir 20901/18) er baseretpå forsigtighedsprincippet?Ministeren bedes i sin besvarelse inddrage følgende:- Direktivets art 4, som i stk. 2 omhandler udfasning af GMOer medantibiotikaresistente gener, der anvendes i behandling, er baseretpå forsigtighedsprincippet.- Den danske implementering af antibiotikaresistensforbudet byggerpå forsigtighedsprincippet.- Punkt 4.3 i regeringens forslag til gennemførelse af udsætnings-direktivet i DK,jf.http://webarkiv.ft.dk/?/Samling/20012/lovforslag_som_fremsat/L131.htm "Miljøministeren kan herefter nægte godkendelse til ud-sætning til markedsføring eller udsætning i et ethvert andet øje-med end markedsføring (forsøgsudsætning) af genetisk modifice-rede organismer i tilfælde, hvor der ikke foreligger et tilstrækkeligeksakt vidensgrundlag".- Udvalgsberetning over B86 (Juni 2008) om forbud mod visseGMO'er, baseret på forsigtighedsprincippet: "flertallets opfattel-se, at antibiotikaresistente markører kun kan godkendes til mar-kedsføring, hvis WHO og EMEA er enige i, at de overfører resi-stens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutiskværdi i human medicin .... Hvis Europa-Kommissionen alligevelgodkender GMO'er med sådanne antibiotikaresistente markørertil markedsføring, skal Danmark med henvisning til forsigtig-hedsprincippet og EFSA's egen opdeling afvise import og mar-kedsføring i Danmark".
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Svar
Det vil aldrig være muligt at udtale sig med absolut videnskabelig sikkerhedfor eller imod en GM-plante. Men ”Amflora”-kartoflen er godkendt på bag-grund af en meget grundig miljørisikovurdering gennemført af EFSA – her-under risikoen for negative effekter af overførsel af antibiotikaresistensgenerfra GM-planter til bakterier.Danmarks Miljøundersøgelser har vurderet EFSA’s risikovurdering af rele-vante antibiotikaresistensgener og konkluderer, ”Den faglige vurdering erfortsat at forekomsten af disse typer af antibiotikaresistens i GM-planter ikkevil kunne bidrage væsentlig til forekomsten af antibiotikaresistens i bakteri-er, da sandsynligheden for at de bliver overført er meget lille og da de alle-rede indgår naturligt i mange bakterier. De har således hverken nogen ef-fekt på sundheden for dyrelivet eller nogen uønskede konsekvenser for mil-jøet.”Førend der foreligger ny, videnskabelig viden, der kan rejse begrundet tvivlom denne vurdering, kan Danmark efter regeringens opfattelse ikke påbe-råbe sig forsigtighedsprincippet med henblik på at afvise ”Amflora” kartoflen.
Karen Ellemann/ Anne-Marie Rasmussen
2