Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. juni 2010Sagsnr.: 5761
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. juni 2010 bedtmig besvare FLF alm. del – spm. 402. Spørgsmålet er stillet på vegne af BennyEngelbrecht (S).Spørgsmål 402:
”Ministeren bedes på baggrund af artiklen ”Pizza-skinken er lavet af oksekød” fraavisen.dk den 3. juni 2010 redegøre for, i hvilket omfang det er tilladt at benævneprodukter ”skinke”, når det er fremstillet af andre dyr end svin?”Svar:
Fødevarer må ikke mærkes eller markedsføres på en måde, som vildleder forbrugeren.Betegnelsen ”skinke” anvendes traditionelt om en vis udskæring fra svin. Hvis etprodukt markedsføres som ”skinke” uden angivelse af dyrearten – hvad enten detfremgår af selve mærkningen af produktet eller et menukort – vil langt størstedelen afforbrugerne forvente, at produktet stammer fra svin.Det vil derfor som udgangspunkt være vildledende markedsføring at anvendebetegnelsen ”skinke” uden nærmere angivelse af dyreart, hvis produktet ikke stammerfra svin. Stammer skinken således fra f.eks. kalkun eller okse, skal dette tydeligt fremgåi forbindelse med varebetegnelsen eller i menukortet f.eks. ved at anvende betegnelsersom ”kalkunskinke”, ”skinke af oksekød” eller lignende.
Henrik Høegh
/Rikke Susanne Bastian