Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
863481_0001.png
863481_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 11. juni 2010Sagsnr.: 5637
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 27.05. 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 383 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet påudvalgets vegne af René Christensen.

Spørgsmål 383:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26.05. 2010 fra Forbrugerrådetvedrørende foranstaltninger til at nedbringe befolkningens saltindtagelse, jf. FLF alm.Del – spm. 275.”

Svar:

Forbrugerrådet påpeger vigtigheden af, at der i Rådets konklusioner lægges op til enmere konkret indsats som fx at identificere, hvilke produktgrupper det er mesthensigtsmæssigt at reducere saltindholdet i, at bestemme minimumsniveauer forsaltindholdet i disse produktgrupper, at forbedre mærkningen af salt på produkternesamt at gennemføre informationsindsatser over for befolkningen m.v.Jeg kan oplyse, at de elementer Forbrugerrådet nævner, allerede indgår i det frivilligeEU- program, som EU´s High Level Group til opfølgning af ”Hvidbog om en strategifor Europa om ernæring, overvægt og fedme relateret til sundhed” har iværksat, og somde fleste EU-medlemslande, herunder Danmark, har tilsluttet sig.I EU-programmet er der identificeret en række fødevaregrupper, som bidrager med salt ikosten. Heraf har de fleste medlemslande valgt at fokusere på fødevaregrupperne brød,ost, kødprodukter og færdigretter, da disse er blandt de fødevaregrupper, der bidragermest til saltindtaget i alle medlemslande. I Danmark arbejder vi desuden medmorgenmadscerealier.
Det er vanskeligt at sætte et konkret mål for saltniveauet i fødevaregrupperne påeuropæisk plan, da udgangspunktet er forskelligt landene imellem. Men EU vil arbejdepå at identificere ”bedst i klassen” indenfor brød, kødprodukter, ost og færdigretter, sommedlemslandene kan arbejde hen imod.Der er desuden fastsat en benchmarking af saltreduktionen på 16 % over 4 år med 4 %om året, for herved langsomt at vænne forbrugerne til mindre salt og sikre en løbendeproduktudvikling. I programmet lægges der desuden op til, at forbrugeroplysning skalstyrkes, og der skal ske en øget monitorering af forbrugernes saltindtag samtsaltindholdet i de udvalgte fødevaregrupper.Jeg kan tilføje, at jeg den 8. juni sammen med de øvrige fødevareministre i EUenstemmigt har vedtaget rådskonklusioner om tiltag, der skal nedbringe befolkningenssaltindtagelse med henblik på bedre sundhed.Fødevarestyrelsen har siden Danmark tilsluttede sig programmet i efteråret 2008 været iløbende dialog med branchen, fødevareproducenter og detailhandlen bl.a. med detformål at få klarhed over, hvad der er teknisk og fødevaresikkerhedsmæssigt muligtindenfor de udvalgte fødevaregrupper. Fødevarestyrelsen har senest afholdt møde medbranchen, producenter og detailhandlen den 7. maj 2010.Med hensyn til mærkning af saltindholdet forhandles der i øjeblikket om nye fællesregler i EU, der vil betyde, at det på færdigpakkede fødevarer bliver obligatorisk atnæringsdeklarere indholdet af salt. I dag er det frivilligt og begrebet natrium anvendes istedet for salt.Jeg er enig med Forbrugerrådet i, at vi skal skærpe forbrugernes opmærksomhed påsaltindholdet i fødevarer. Det kan det nye ernæringsmærke – nøglehullet – bl.a. hjælpemed til. Nøglehulsmærket skal gøre det nemmere for forbrugerne i supermarkederne atvælge de produkter, der er et sundere valg, bl.a. i forhold til indhold af salt. Salt er med inøglehulskriterierne, hvor det er relevant, og hvor det indtil nu har været praktiskmuligt. På Fødevarestyrelsens hjemmesidewww.altomkost.dkgives gode råd til,hvordan forbrugerne kan spare på husholdningssaltet både i tilberedningen af maden ogved middagsbordet.
Henrik Høegh
/ Louise Stenstrup
2