Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
760559_0001.png
760559_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. november 2009Sagsnr.: 2574/20441
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 36 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).

Spørgsmål 36:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der er pålagt brugerbetaling forfiskeriopsynsmænd, der fører kontrol med statens fisketegn via sms.”

Svar:

Kontrol af fiskeriet i såvel saltvand som ferskvand, herunder kontrol af det statsligefisketegn, udføres af Fiskeridirektoratet.Derudover er der i fiskeriloven indført en særlig kontrolbestemmelse for ferskvand, hvorder som en frivillig ordning gives mulighed for, at lystfiskerforeninger, der erfiskeriberettigede ved ferskvand, kan ansætte en eller flere opsynsmænd. De pågældendeopsynsmænd godkendes af Fiskeridirektoratet og fører tilsyn med, at fiskerilovensbestemmelser om ferskvand og regler fastsat i medfør af fiskeriloven, herunder betalingaf det statslige fisketegn, overholdes ved det pågældende fiskevand.Fiskeridirektoratet har oplyst, at reglerne om betaling og bevis for betaling af fisketegnblev forenklet i 2005. Fisketegn kan betales online via internettet, og oplysning om detfiskerinummer, der tildeles i forbindelse med betalingen, er tilstrækkeligt bevis. Der blevderfor samtidig indført mulighed for, at fiskerikontrollen via sms fra en mobiltelefon kankontrollere, om der er betalt.Denne mulighed for kontrol af det statslige fisketegn via sms blev ligeledes tilbudtopsynsmænd. Fiskeridirektoratet har oplyst, at direktoratet i 2009 har autoriseret 117opsynsmænd til sms-tjenesten. Medio november 2009 har Fiskeridirektoratet i altregisteret 195 sms forespørgsler på betaling af lystfiskertegn fra opsynsmænd.
Den pris, opsynsmændene skal betale, afhænger af den enkeltes aftale med sit tele-selskab. Fiskeridirektoratet tager ikke betaling for at modtage sms-forespørgsler, ogdirektoratet betaler for alle retursvar til opsynsmændene.Den reelle pris varierer i øjeblikket fra 0 til 25 øre pr. sms. Ved en pris på eksempelvis0,25 kr. pr. sms har opsynsmændene i 2009 samlet betalt 48,75 kr. for alle sms-forespørgsler.Fiskeridirektoratet har endvidere oplyst, at godkendelse som fiskeriopsynsmand i øvrigtindebærer visse pligter, herunder at opsynsmanden fører journal over sintilsynsvirksomhed, som med jævne mellemrum indberettes gennem foreningens formandtil Fiskeridirektoratet.
Eva Kjer Hansen
/Mette Selchau
2