Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
854472_0001.png
854472_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. maj 2010Sagsnr.: 5388Dok.nr.: 94342
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10.05.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 356 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 356:

”Ministeren bedes i forlængelse af sit svar på FLF alm. del – spørgsmål nr. 283 redegø-re for det konkrete indhold i og omfang af den tætte kontakt mellem Fødevareministeri-et og Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende bekæmpelse af antibiotikaresistensog oplyse om, hvilke konkrete initiativer denne tætte kontakt har ført til.

Svar:

Der er generelt et tæt samarbejde mellem Fødevareministeriet og Indenrigs- og Sund-hedsministeriet, når det gælder risiko for overførsel af sygdomme mellem dyr og men-nesker og i relation til indsatsen mod antibiotikaresistens.Allerede i 1995 oprettede fødevare- og sundhedsmyndighederne DANMAP. Samarbej-det sikrer en god overvågning af antibiotikaforbruget og resistensudviklingen i Dan-mark. Både sundhedsmyndighederne og fødevaremyndighederne reagerer løbende påresultaterne fra DANMAP-rapporterne. Resultaterne fra DANMAP førte f.eks. til ophøraf anvendelsen af antibiotiske vækstfremmere i husdyrfoder i Danmark i slutningen af1990’erne og til et totalt forbud i hele EU fra 1. januar 2006.Derudover sker der hele tiden koordinering og opfølgning på videnskabelige undersø-gelser i Zoonosecentrets koordinationsgruppe, og i 2006 etablerede Sundhedsstyrelsenen koordinationsgruppe vedrørende zoonotiske aspekter af MRSA.
Senest har Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Fødevareministeriet udarbejdet en fæl-les antibiotika- og resistenshandlingsplan. Med den fælles plan er der som noget nytudarbejdet fælles prioriteringer, målsætninger og indsatsområder på området. Konkretindeholder handlingsplanen bl.a. oprettelse af et nationalt tværministerielt Antibiotika-råd, styrket risikovurdering, nye forskningsprojekter med fokus på tværministeriellesammenhænge og øget fokus på internationalt samarbejde. Inden for fødevareministeri-ets område omfatter planen bl.a. ”gult kort” ordningen, som omtales i mit svar påspørgsmål 283.
Henrik Høegh
/Erik Andersen
2