Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
772639_0001.png
772639_0002.png
772639_0003.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. december 2009Dyrevelfærdskontoret2009-151-0335MJO41573
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 34 (Alm. del.), som Udvalgetfor Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 8.november 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe(DF).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 34 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Ministeren

bedes kommentere artiklen ”Vilde aber indfan-ges til forsøg” fra Forsøgsdyrenes Værn 2009 og svare på,hvad ministeren vil gøre for at hindre, at vilde aber bruges tilforsøgsformål i Europa?”

Svar:

Af den omtalte artikel fremgår bl.a., at der i Cambodia indfanges vildeaber med det formål at forsyne vestlige forsøgslaboratorier med forsøgs-dyr. Ifølge artiklen har en stigende efterspørgsel på aber til brug i forsøgbetydet vækst i anvendelsen af aber, der er indfanget fra naturen. Enmedvirkende årsag skulle være, at disse aber er billigere end de opdræt-tede.Jeg er helt enig i, at vilde aber, der indfanges fra naturen, ikke skal bru-ges i forsøg.Den danske regering er derfor meget tilfreds med, at det forslag til et nytdirektiv om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål,som vi netop nu forhandler i EU, indeholder regler, der forhindrer dette.Det følger således af artikel 10, i den seneste version af direktivforslaget,at medlemslandene skal sikre, at en række nærmere angivne dyr, herun-der aber, kun må bruges til forsøg, hvis de er opdrættet til dette formål.Denne bestemmelse er således til hinder for, at vilde aber, der er indfan-get fra naturen, må bruges i forsøg.Herudover indeholder direktivforslagets artikel 10 en regel, der har tilformål at begrænse indfangningen af aber fra naturen til brug for avl afaber til forsøg. Det følger således af bestemmelsen, at aber – efter udlø-bet af en overgangsperiode – kun må bruges til forsøg, hvis de nedstam-mer fra aber, der også er avlet i fangenskab, eller hvis de kommer fra ensåkaldt selvopretholdende koloni. Ved en selvopretholdende koloni for-stås en koloni, der består af dyr, som er opdrættet i kolonien eller somstammer fra andre kolonier, og som dermed ikke er indfanget i naturen.Med hensyn til status for forhandlingerne i EU kan jeg oplyse, at direk-tivforslaget skal vedtages efter den fælles beslutningsprocedure. Det be-2
tyder, at Rådet og Europa-Parlamentet skal blive enige om direktivetsendelige indhold.Det svenske EU-formandskab forhandler i øjeblikket med Europa-Parlamentet, og formandskabet håber, at det vil være muligt at nå tilenighed med Europa-Parlamentet om en fælles holdning inden land-brugs- og fiskerirådsmødet den 14.-16. december, hvor direktivforslageter sat på dagsordenen til politisk enighed.
3