Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, den 26. maj 2010Sagsnr.: 5336Dok.nr.: 93346
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. maj 2010 bedtmig besvare udvalgsspørgsmål FLF alm. del – spm. 324 stillet af Pia Olsen Dyhr (SF):Spørgsmål 324:
”Vil ministeren uddybe afsnittet om "Ernæring- og forbrugerforhold", hvor der står,at "Styrelsen vil arbejde for, at forbrugerne har redskaberne til at træffe et oplystvalg på baggrund af oplysninger om produktionsforhold, herundertilsætningsstoffer, økologi, teknologi, etik, etc.", herunder uddybe, hvilkeinitiativer, udover fødevaremærkning, Fødevarestyrelsen har sat i gang?”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, som jeg henholder mig til:”For at forbrugerne kan træffe et ”oplyst valg”, skal de have adgang til en rækkeoplysninger om produktionsforhold, tilsætningsstoffer, økologi, teknologi og etik mm.Disse oplysninger findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Desuden sikrer deobligatoriske regler om mærkning af fødevarer, at forbrugerne får præcise oplysningerom fødevaren om blandt andet varebetegnelse (navnet på fødevaren), ingredienser,tilsætningsstoffer, holdbarhed mm. Pr. 1. juli 2010 bliver det desuden obligatorisk atmærke økologiske fødevarer med EU's nye økologilogo. Endelig er reglerne omvildledning med til at sikre, at forbrugerne kan stole på mærkningen.I den sammenhæng medvirker Fødevarestyrelsens målrettede kontrolkampagner omkorrekt deklaration af tilsætningsstoffer, holdbarhed osv. til at sikre, at reglerneoverholdes. Desuden giver Fødevarestyrelsens smiley-ordning forbrugerne mulighed forselv at forholde sig til en række oplysninger om kontrolresultaterne, da disseoffentliggøres.Af nyere initiativer kan nævnes, at Fødevarestyrelsen har igangsat en rækkeudredningsopgaver under temaet fødevarekvalitet hos de forskningsinstitutioner, som
Fødevarestyrelsen normalt samarbejder med, ligesom samarbejdet med disse påkvalitetsområdet generelt er blevet intensiveret. Fødevarestyrelsen forventer, atresultaterne af disse udredningsopgaver vil danne et godt grundlag for bestemmelsen af,hvilke initiativer der skal sættes i gang med henblik på at levere præcise oplysninger oginformationer til forbrugerne og andre interessenter om fødevarekvalitet”.
Henrik Høegh
/Rikke Susanne Bastian
2