Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, den 26. maj 2010Sagsnr.: 5336Dok.nr.: 93345
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. maj 2010 bedtmig besvare udvalgsspørgsmål FLF alm. del – spm. 323 stillet af Pia Olsen Dyhr (SF):Spørgsmål 323:
”Fødevarestyrelsens strategi 2009-2012 indeholder forskellige prioriteringsafsnit, dogintet om god madkvalitet. Vil ministeren forklare baggrunden for, atFødevarestyrelsen alene fokuserer på fødevaresikkerhed og ikke kvalitet?”
Svar:
I Fødevarestyrelsens strategi for 2009- 2012 fremgår det, at Fødevarestyrelsen arbejderfor udvikling og kvalitet i primærproduktionen, fødevareerhvervene og borgernesforbrugsmuligheder. Endvidere vil Fødevarestyrelsen gennem regulering afmarkedsføringen af fødevarer medvirke til at sikre mere gennemskuelighed og øgeforbrugernes mulighed for at foretage ”det oplyste valg”, når de køber ind. Tiludmøntning heraf fremgår det mere specifikt, at styrelsen vil udvikle rammerne forproduktion og forbrug af kvalitet, herunder anvendelsen af fødevareteknologi, økologiog andre særlige produktionskrav. Endelig fremgår det, at Fødevarestyrelsen arbejderfor et lettilgængeligt udbud af sunde fødevarer, hvor borgernes forbrug er præget affødevarer med god ernæringsmæssig kvalitet.Fødevarekvalitet indgår således både i Fødevarestyrelsens overvejelser om sunderespisevaner og i styrelsens fokus på fødevareproduktionen fra jord til bord gennemarbejdet for at skabe et oplyst valg og udvidede muligheder for producenten,forhandleren og forbrugeren.Fødevarekvalitet varetages ikke alene af Fødevarestyrelsen. Plantedirektoratet arbejdermed kvaliteten af fødevarer i jordbrugs-, foderstofs- og planteproduktionen.FødevareErhverv medvirker til, at fødevareerhvervet fortsat er et konkurrencedygtigt ogsamfundsbevidst erhverv og Fiskeridirektoratet udfører eksempelvis hygiejnekontrol affisk, når de gennemfører en kontrol. Hertil kan nævnes at Fødevareministeriet har
igangsat et udredningsarbejde vedrørende et MadExperimentarium, som skal have fokuspå innovation og produktudvikling, madhåndværk, maddannelse og sunde kostvaner.Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 324.
Henrik Høegh
/Rikke Susanne Bastian
2