Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
844475_0001.png
844475_0002.png
844475_0003.png
844475_0004.png
844475_0005.png
844475_0006.png
844475_0007.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenDen 23. april 2010Ernæringskontoret/MECH3.1/GMKJ
Samråd i Fødevareudvalget vedrøren-de kosttilskudsproduktet Reduxin,den 28. april 2010.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S)
TALEPUNKT[det talte ord gælder]Spørgsmål AW:”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor danskemyndigheder ikke griber ind over for salg af ikke-godkendte kosttilskud som Reduxin via hjemmesiderhjemmehørende på DK-domænet og dermed underlagtdansk markedsføringslovgivning?”Spørgsmål AX:”Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer derplanlægges for at imødegå, at ulovlige kosttilskudmarkedsføres i Danmark via hjemmesiderhjemmehørende i nabolande?”Spørgsmål AY:”Vil ministeren redegøre for, hvorfor kosttilskuddetReduxin, der ikke er tilladt at markedsføre i Norge, kankøbes i Danmark via norske hjemmesider?”Svar:
1
Udvalget har ved dette samråd ønsket, at jeg redegør forFødevarestyrelsens kontrol af markedsføring afkosttilskud på internettet, idet der specifikt er peget påproduktet Reduxin, som sælges til danske forbrugere fraen norsk hjemmeside.Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmålene AX-AW-AY samlet.IndledningIndsatsen i forhold til markedsføring af kosttilskud påinternettet følger 2 spor, dels et kontrolspor og dels etoplysningsspor. Dette vil jeg redegøre nærmere for i minbesvarelse af de rejste spørgsmål.Generelt om kontrolaf kosttilskud påinternettetFødevarestyrelsen fører kontrol med kosttilskud, dersælges af danske virksomheder. Markedsføring afkosttilskud fra virksomhedernes hjemmesider er en delaf denne kontrol.
I henhold til reglerne i E-handelsloven harFødevarestyrelsen alene mulighed for at føre kontrolmed virksomheder og hjemmesider, som er etablerede iDanmark.
Hvis Fødevarestyrelsen modtager en klage overmarkedsføring af ikke-registrerede kosttilskud fra en2
dansk hjemmeside, bliver der selvfølgelig grebet indover den pågældende virksomhed.
Udover den ordinære kontrol af kosttilskud markedsført iDanmark, udfører Kosttilskudsgruppen i Fødevare-kontrollens Rejsehold en særlig kontrol med markeds-føringen af kosttilskud på internettet.Denne kontrol er risikobaseret, det vil sige, at den harprimært til formål at fremme beskyttelsen af forbrugernemod sundhedsskadelige kosttilskud. Kontrollen udføresløbende gennem året.Generelt omudenlandskehjemmesiderDer er hjemmesider med et dk-domænenavn, hvor denansvarlige virksomhed bag hjemmesiden er etableret iudlandet. Fra disse hjemmesider kan der væremarkedsføring af kosttilskud specifikt rettet mod danskeforbrugere fx på dansk sprog. Det er vanskeligt athåndhæve reglerne overfor sådanne udenlandskehjemmesider – og vi har som nævnt ikke mulighed for atføre kontrol med virksomheder og hjemmesider, som eretableret i udlandet.
Fødevarestyrelsen råder generelt forbrugerne til at væreforsigtige med at købe kosttilskud fra udenlandskehjemmesider. Men det kan være svært at gennemskue,3
om en hjemmeside er dansk eller udenlandsk – især, nården er skrevet på dansk.
Farlige kosttilskudpå udenlandskehjemmesiderHvis der fra en udenlandsk hjemmeside markedsføresfarlige kosttilskud, kan Fødevarestyrelsen gribe indoverfor en eventuel dansk hostmaster-virksomhed. Detvil sige, at hvis den udenlandske virksomhed får”hosted” sin hjemmeside hos en dansk virksomhed, kanFødevarestyrelsen via hostmasteren få stoppet flowet afinformationer om de farlige produkter fra hjemmesiden.
Danske forbrugere kan frit købe kosttilskud overinternettet også fra udenlandske hjemmesider.Når Fødevarestyrelsen bliver opmærksom påudenlandske hjemmesider, hvorfra der markedsføresfarlige kosttilskud til danske forbrugere, orientererFødevarestyrelsen fødevaremyndighederne i detpågældende land om hjemmesiden og de farligeprodukter.
Hvis Fødevarestyrelsen konstaterer, at der markedsføresfarlige kosttilskud fra en hjemmeside rettet mod flerelandes forbrugere advares alle EU-landenes myndighedervia rapid alert systemet.4
Herudover udsender Fødevarestyrelsen advarsler tilforbrugerne om disse hjemmesider.Vildledendemarkedsføringpå udenlandskehjemmesiderFødevarestyrelsen har ikke nogen hjemmel til at gribe indoverfor vildledende markedsføring af kosttilskud fraudenlandske hjemmesider, selvom disse er rettet moddanske forbrugere. Fødevarestyrelsen vil dog kunneinformere andre EU-lande om overtrædelse af de fællesEU-regler om anprisninger og opfordre myndighederne idisse lande til at gribe ind overfor markedsføringen.Styrket samarbejdemed andre landeSamarbejdet med lande både i Norden og i resten af EUom vildledende markedsføring er blevet lettet betydeligtaf, at der i EU er indført fælles anprisningsregler forfødevarer.
Fødevarestyrelsen har taget initiativ til at styrkekontrolsamarbejdet med de øvrige nordiske lande omnethandel med kosttilskud. Netop i nordisk regi er detoplagt ikke kun at fokusere på farlige kosttilskud, menogså på vildledende markedsføring.Forbruger-oplysning5
Forbrugeroplysning er et væsentligt element i indsatsen iforhold til handel med kosttilskud på internettet.
Fødevarestyrelsen kan ikke fuldt ud beskytte de danskeforbrugere mod salg af farlige og vildledende kosttilskudfra internettet. Forbrugerne har dog også selv et ansvar,når de køber kosttilskud på internettet. De må værekritiske og bruge deres sunde fornuft, især når de handlerpå udenlandske hjemmesider.
I den nuværende oplysningsindsats fokusererFødevarestyrelsen primært på at advare forbrugerne modfarlige kosttilskud.
Fødevarestyrelsen vil dog se på mulighederne ogeffekten af en styrket oplysningsindsats til forbrugerneom vildledende markedsføring af kosttilskud.
Den konkrete sagom ReduxinAfslutningsvis kan jeg til den konkrete sag om Reduxinoplyse, at den norske forbrugerombudsmand er gået ind isagen om markedsføring af kosttilskudsproduktetReduxin fra en norsk hjemmeside.
Forbrugerombudsmanden i Norge har i den forbindelsenetop indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsens6
Kosttilskudsgruppe med en vurdering af markedsføringenaf Reduxin rettet mod danske forbrugere.
For øvrigt er Kosttilskudsgruppen på baggrund af enforbrugerklage i gang med at kontrolleremarkedsføringen af Reduxin fra flere danskehjemmesider.
7