Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
766217_0001.png
766217_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 2564Dok.nr.: 24165
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8.11.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 32 (Alm. del). Spørgsmålet er stillet af Ole Vagn Christensen.

Spørgsmål 32:

”Ministeren bedes oplyse, hvilken kontrol der er i Tyskland med, at de der udførerarbejdet, har den tilstrækkelige hygiejneuddannelse?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen oplyser følgende,som jeg kan henholde mig til:Ambassaden i Berlin har oplyst, at der i Tyskland er udstedt en national forordning tilgennemførelse af EU-reglerne på området. Den tyske forordning gælder påforbundsniveau og fastlægger hygiejnekrav for erhvervsmæssig fremstilling, behandlingog omsætning af fødevarer.Med hensyn til skoling og uddannelse, må fordærvelige fødevarer kun fremstilles,behandles eller omsættes af personer, der efter uddannelse i henhold til EURådsforordning 852/2004 bilag II kapitel XII nr. 1 besidder viden om:Egenskaber og sammensætning af de omhandlede fødevarerHygiejnekrav ved fremstilling og forarbejdning af de pågældende fødevarerFødevarelovgivningVarekontrol, holdbarhedskontrol og mærkningEgenkontrol og tilbagesporingHavariplaner og krisemanagementHygiejnisk behandling af de pågældende fødevarerKrav til køling og oplagring af de pågældende fødevarerHvordan man undgår negativ indflydelse på de pågældende fødevarer vedomgang med fødevareaffald, uspiselige biprodukter og andet affaldRengøring og desinfektion
Virksomhederne har ansvar for, at uddannelsen gennemføres og skal kunnedokumentere opfyldelsen af kravene overfor fødevarekontrollen. Der er ikke krav om,hvorledes uddannelsen skal gennemføres. Overtrædelse af bestemmelserne straffes medbøde.Kontrollen med uddannelseskravet gennemføres af fødevarekontrollen i delstaterne.Forbundsministeriet har oplyst ambassaden i Berlin, at der ikke er generelle problemermed manglende fagkundskab i hygiejne, men at det kan forekomme. I de tilfælde, hvorfødevarekontrollen konstaterer hygiejneproblemer i fødevarevirksomhederne,undersøger fødevarekontrollen, om det skyldes manglende viden og uddannelse.
Eva Kjer Hansen
/Katrine Lindegaard
2