Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 21. maj 2010Sagsnr.: 5267
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. april 2010stillet følgende spørgsmål nr. 314 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Rene Christensen.Spørgsmål 314:
”Hvornår mener ministeren, at Danmark kan stille skrappere krav til importeret æg ogkyllingekød, idet Danmark netop har opfyldt EU´s kriterier for at skærpe kravene forsalmonella, da der to år i træk ikke er fundet salmonella i dansk kyllingekød og æg?”Svar:
Først vil jeg præcisere, at der ikke er tale om, at der ikke er fundet salmonella i danskkyllingekød og æg i de sidste to år. Kriterierne for at opnå særstatus er, at der ikke måvære en forekomst af salmonella over 2 % i alle produktionsled. Det er det krav, vi nuopfylder for slagtekyllingeproduktionen. For konsumæg har vi opfyldt kravet længe, ogdet er også derfor, at der ligger et konkret forslag fra Kommissionens side til særstatustil Danmark for salmonella i konsumæg.Med hensyn til hvornår Danmark kan stille skrappere krav til importerede konsumæg,kan jeg henvise til mit svar på udvalgsspørgsmål 261.For kyllingekødet bliver resultaterne for salmonellakontrollen for de seneste to år sendttil Kommissionen indenfor nærmeste fremtid med anmodning om at genoptagebehandlingen af ansøgningen.En dansk særstatus for kyllingekød vil tidligst kunne være en realitet i 2011. Detskyldes, at forslaget først skal til en vejledende afstemning i EU, herefter skal WTOhøres, før den endelige afstemning kan foretages, og endelig skal EU-Parlamentet have
mulighed for at udtale sig. Det betyder således, at Danmark tidligst vil kunne stilleskrappere krav til importeret kyllingekød i 2011.
Henrik Høeg
/Heidi Søltoft
2