Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
856336_0001.png
856336_0002.png
856336_0003.png
856336_0004.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Landbrugs- og FiskeriudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 311, 312 og 313 (alm. del) stillet afLandbrugs- og Fiskeriudvalget den 4. maj 2010.31. maj 2010Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 43
Med venlig hilsen
1260 København KTelefonTelefax3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Charlotte Sahl-Madsen
E-postNetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
10-08644513764141/1

Spørgsmål nr. 311, 312 og 313 stillet af Landbrugs- og Fiskeriudvalget den 4.

maj 2010 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (alm. del).

Spørgsmål 311

Vil ministeren oplyse, hvor mange ressourcer der bruges i DTU til forskninger ipesticider og deres påvirkning på mennesker?

Svar

DTU har oplyst følgende til ministeriet:”Ressourcerne til DTU Fødevareinstituttets forskning i pesticiders påvirkning afmennesker kommer i 2010 fra:Ministeriet for Videnskab
1. Miljøstyrelsens program for Bekæmpelsesmiddelforskning på samlet1.248.500 kr.2. EU's 6. Rammeprogram og Fødevareforskningsprogrammet hvor derkommer i alt 575.000 kr. til forskning i pesticiders påvirkning af menne-sker3. Miljøministeriets bevilling til DTU (finanslovsmidler) 909.300 kr.4. Fødevareministeriet bevilling til DTU (finanslovsmidler) 639.500 kr. tilmedfinansiering af forskning i pesticiders påvirkning på menneskerSamlet giver det 3.372.300 kr., hvoraf de 1.823.500 kr. er såkaldte konkurrenceud-satte bevillinger.”

Spørgsmål 312

Vil ministeren redegøre for sammenhængen mellem DTU's forskning i cocktail-effekter og DTU's vurdering af tilladelsen til at øge grænseværdierne for pesticid-rester i frugt og grønt?

Svar

DTU har oplyst følgende om sammenhængen mellem universitetets forskning icocktaileffekter og deres vurdering af tilladelsen til at øge grænseværdierne forpesticidrester i frugt og grønt:”Fra 1. september 2008 blev fastsættelsen af grænseværdier for pesticidrester ifødevarer fuldt harmoniseret med Forordning (EC) No. 396/2005 (EC 2005), så-dan at der fra denne dato kun kan fastsættes harmoniserede EU grænseværdier foralle anvendte pesticider. I forordningen lægges der endvidere vægt på, at det ervigtigt at gøre en yderligere indsats for at udvikle en metode, der tager hensyn tilkombinationseffekter af pesticider. På EU-niveau eksisterer der endnu ikke gen-nemarbejdede metoder til at udføre sådanne beregninger. Dette arbejde er denEuropæiske Fødevaresikkerheds Autoritet (EFSA) i gang med.
Teknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
10-08644513764141/1
DTU Fødevareinstituttets forskning i cocktaileffekter af kemiske stoffer, herun-der pesticider, har vist, at visse pesticider i kombination kan give alvorligere ef-fekt end man kunne forvente ud fra vurderingen af enkeltstoffernes effekt alene.Denne viden har sammen med andre tilsvarende resultater fra udenlandske under-søgelser - været en medvirkende årsag til kravet i ovennævnte forordning om ri-sikovurdering af evt. kombinationseffekter ved fastsættelsen af grænseværdier.Med henblik på udvikling af en pålidelig metodik til risikovurdering af kumulativeksponering for pesticider, deltager DTU Fødevareinstituttet i et projekt for EF-SA, hvor alle stoffer på bilag 1 til direktiv 91/414 evalueres med henblik på atkunne gruppere flere pesticider med samme virkningsmekanisme og dermed kun-ne beregne det samlede indtag for disse grupper. Dette gøres som før nævnt ud frabetragtningen om, at stoffer med samme toksikologiske virkningsmekanisme haren additiv effekt.DTU Fødevareinstituttet deltager endvidere i et projekt finansieret af Miljøstyrel-sen om kombinationseffekter, der sigter mod en estimering af indtaget af stoffer,der ikke har samme virkningsmekanisme men som har samme effekt. Dette ar-bejde pågår pt. og er ikke færdigevalueret.DTU Fødevareinstituttet har også foretaget beregninger af det samlede akutte ogkroniske indtag af phosphorpesticider, som har samme virkningsmekanisme, ogderfor forventes at have en additiv effekt. Ligeledes har instituttet beregnet detkumulative akutte og kroniske indtag for dithiocarbamater.Beregningerne harvist, at der ikke er en risiko for danske forbrugere for det kumulative indtag forbegge gruppe stoffer.Med baggrund i den indtil nu opnåede viden om kombinationseffekter af pestici-der, har DTU vurderet, at det forslag som EU kommissionen har fremsat til for-øgelse af grænseværdierne for rester af 9 pesticider i visse afgrøder af frugt oggrønt (SANCO/10412/2010 Rev. 3) vil medføre så lille en forøgelse i menneskerspotentielle indtagelse af stofferne, at det ikke vil være sundhedsmæssigt betænke-ligt.”Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2

Spørgsmål 313

Vil ministeren oplyse, hvordan DTU's arbejde på pesticidområdet er finansieret,og hvem der står bag finansieringen?

Svar

Om finansieringen af deres arbejde på pesticidområdet har DTU oplyst følgende:”DTU’s arbejde på pesticidområdet er finansieret af midler fra eksterne bevillings-givere samt midler fra rammeaftalerne mellem DTU Fødevareinstituttet og Miljø-ministeriet eller Fødevareministeriet (finanslovsmidler). Arbejdet omfatter rådgiv-ning, referencelaboratorievirksomhed og forskning.
Forskningen på pesticidområdet finansieres af Miljøstyrelsens program for Be-kæmpelsesmiddelforskning, EU’s 6 Rammeprogram, Fødevareforskningspro-grammet samt ved medfinansiering fra finanslovmidlerne fra rammeaftalerne.På rådgivnings- og referencelaboratorieopgaverne kommer finansieringen fra enrække kilder: De eksterne midler kommer fra EU Kommissionen, EFSA, gebyr-midler fra erhvervslivet samt fra Miljøstyrelsen. Via finansloven kommer dermidler fra Fødevareministeriet samt Miljøministeriet.”
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
3/3