Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
766215_0001.png
766215_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 2564Dok.nr.: 24159
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8.11.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 31 (Alm. del). Spørgsmålet er stillet af Ole Vagn Christensen.

Spørgsmål 31:

”Ministeren bedes redegøre for status for listeria i den tyske slagterisektorsammenlignet med den danske, herunder for det tyske kontrolsystem, og for kontrollenmed de produkter, der importeres til Danmark.”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen oplyser følgende,som jeg kan henholde mig til:Fødevarekontrollen i Tyskland er uddelegeret til delstatsmyndighederne.Ambassaden i Berlin har oplyst, at fødevarekontrollen gennemføres ifølge EU-reglernedels som rutinemæssig kontrol og overvågning, dels ved specifikke og målrettedekontrolprogrammer. Delstaterne indrapporterer resultaterne af overvågningen tilBundesinstitut für Risikobewertung (BfR) under Forbundsministeriet for fødevarer,landbrug og forbrugerbeskyttelse. BfR offentliggør årligt resultaterne for blandt andetlisteria i en rapport om zoonoser.I Danmark gennemføres kontrollen ligeledes i henhold til EU-bestemmelserne påområdet. Kontrollen består dels af en løbende kontrol, dels af såkaldt CentraltKoordinerede Laboratorie-projekter, som i en given periode fokuseres på kontrol afsærligt udvalgte produkter.I Tyskland blev der i 2007, som de nyeste tal stammer fra, fundet listeria i mængder, deroversteg de fastsatte grænser, i 0,74 % af de undersøgte typer kød og kødproduktereksklusiv fjerkrækød, som tegnede sig for 2,1 %. I 2008 blev der ikke fundet listeria ikød i Danmark.
Der udføres ikke grænsekontrol mellem medlemslandene, og som i andre tilfælde, hvorder er fastsat fælles regler, og hvor der stilles krav til medlemslandenes kontrol vedkilden, lægges disse kontrolresultater til grund ved indførsel af fødevarer til Danmark.
Eva Kjer Hansen
/ Katrine Lindegaard
2