Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
850342_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 20. maj 2010Sagsnr.: 5202Dok.nr.: 92930
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 26. april 2010stillet følgende spørgsmål nr. 308 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål 308:

”Kan ministeren garantere, at øgning af giftrester i maden ikke kan medføre risici forsynergieffekt og dermed øget helbredsproblemer for befolkningen?”

Svar:

Før et pesticid godkendes til anvendelse, skal der fastsættes en grænseværdi forrestindhold i fødevaren. Denne sættes, så den følger det restindhold, sompesticidforbruget maksimalt kan give anledning til efter God Landbrugsmæssig Praksis.Alle grænseværdier vurderes inden de vedtages og fastsættes kun, hvis de ersundhedsmæssigt acceptable.Hvert enkelt pesticid vurderes på basis af en lang række data, der omfatter undersøgelseraf effekter så som generel giftighed, risiko for kræft, nedsat fertilitet, nerveskader etc.Eventuelle kombinationseffekter skal ifølge EU's pesticidforordning også indgå ivurderingen.Kombinationseffekter af kemiske forureninger i fødevarer er et højt prioriteretforskningsområde, både i Danmark og på EU plan.Jeg er meget optaget af, at kombinationseffekter skal indgå i risikovurderingerne afkemiske forureninger. Derfor vil jeg arbejde for at skabe bedre rammer for forskning påområdet, således at vi får mere viden om kombinationseffekter, og at denne viden kananvendes i forbindelse med fastsættelse af grænseværdier.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø