Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
850333_0001.png
850333_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 20. maj 2010Sagsnr.: 5171Dok.nr.: 90401
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. april 2010stillet følgende spørgsmål nr. 300 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål 300:

”Vil ministeren i forlængelse af ERU alm. del - svar på spørgsmål 169 redegørefor, hvorvidt Fødevarestyrelsen vil forfølge sagen med reklame for slankemidlersom beskrevet i Politikens artikel den 12. marts 2010?”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at styrelsen har fulgt op på sagen.Fødevarestyrelsens kosttilskudsgruppe har gennemgået hjemmesidenwww.stardoll.com,som var genstand for spørgsmål 169, men har ikke fundet reklamer for slankepiller ellerhenvisninger til blogs, hvor der markedsføres slankepiller. Det var der dog påtidspunktet for Erhvervsudvalgets spørgsmål 169, idet der fra denne hjemmeside blevlinket videre til hjemmesidenwww.dietfriends.net.Kosttilskudsgruppen har konstateret, at hjemmesidenwww.stardoll.comer registreret afen svensk virksomhed, der er etableret i Sverige. Der har ikke været rettet henvendelsetil de svenske myndigheder, da den ulovlige markedsføring, som angivet, er ophørt.Kosttilskudsgruppen har ved gennemgang afwww.dietfriends.netfundet, at dermarkedsføres kosttilskud med anprisninger, der er i strid med fødevarelovgivningen,herunder anprisningsforordningen. Hjemmesiden er registreret og hosted i Arizona,USA. Oplysninger om registranten skjules bag navnet domainsbyproxy.com.
Fødevarestyrelsen har som følge heraf ikke umiddelbart mulighed for at gribe ind overfor markedsføringen af produkterne.Som Fødevarestyrelsen gør opmærksom på på sin hjemmeside, har forbrugerne ogsåselv et ansvar, når de køber kosttilskud på internettet. De må være kritiske og brugederes sunde fornuft, især når de handler på udenlandske hjemmesider.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2