Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
848603_0001.png
848603_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 18. maj 2010Sagsnr.: 5394Dok.nr.: 91583
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. april 2010stillet følgende spørgsmål nr. 299 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 299:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20/4-10 fra Økologisk Landsforeningom genforhandling af den danske sameksistenslovgivning, jf. FLF alm. del – bilag233.”

Svar:

Jeg støtter fuldt ud den fortsatte udvikling af det økologiske jordbrug. Samtidig menerjeg, at der skal være plads til alle produktionsformer, og dermed også GM afgrøder.Sameksistensreglerne er netop udarbejdet for at opfylde dette formål.De danske regler for sameksistens mellem genmodificerede og økologiske ogkonventionelle afgrøder baserer sig på anbefalinger fra de videnskabelige eksperter iden såkaldte Udredningsgruppe (videnskabelig arbejdsgruppe nedsat for at udarbejde etvidenskabeligt grundlag for sameksistenslovgivningen). Reglerne skal bl.a. sikre, at derikke sker iblanding af genmodificeret materiale i økologiske afgrøder.Sameksistensloven blev vedtaget med et stort flertal i Folketinget.Jeg vil i den forbindelse også gøre opmærksom på, at vores sameksistensregler blevopdateret så sent som i 2008 og inddrager den viden og erfaring, som på det tidspunktvar opnået ved dyrkning af GM afgrøder i andre lande.Jeg er opmærksom på, at eventuel ny viden på området skal vurderes, og hvis det ernødvendigt, skal der tages hensyn til det i lovgivningen.
Hvad angår de konkrete faglige forhold, som Økologisk Landsforening nævner i deresbrev, kan jeg henholde mig til Plantedirektoratets notat, som vedlægges.
Henrik Høegh
/Jannik Elmegaard
2