Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
836757_0001.png
836757_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. april 2010Sagsnr.: 4924Dok.nr.: 81592
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 9. april 2010 stil-let følgende spørgsmål nr. 283 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 283

”Vil ministeren kommentere kronikken "Svin og antibiotika - en farlig cocktail" fraUgeskrift for Læger 172/13-14 den 29. marts 2010?”

Svar:

I artiklen "Svin og antibiotika - en farlig cocktail" fra Ugeskrift for Læger giver profes-sor Hans Jørgen Kolmos udtryk for en bekymring for at antibiotikaforbruget i svinepro-duktionen vil give anledning til en voldsom udvikling af resistente bakterier med alvor-lige infektioner hos mennesker som følge. Han påstår, at myndighederne reagerer for-sigtigt og tøvende af hensyn til landbrugseksporten. Han refererer endvidere til tal forudbredelse af MRSA i hollandske svinebesætninger.Jeg kan oplyse indledningsvist, at Danmark ligger lavt i forbrug af antibiotika til dyr iinternational sammenhæng, og der findes sjældent antibiotikarester i dansk kød. En EU-undersøgelse viser, at udbredelsen af MRSA-bakterier i Danmark ligger væsentligt un-der EU-gennemsnittet. Der er samtidig sket et fald i forbruget af de såkaldte kritiskeantibiotika, som pga. resistensproblemer er nødt til at kunne reserveres til behandling afmennesker. Forbruget af de kritiske antibiotika, cephalosporiner og fluorokinoloner, erfaldet med hhv. knap 25 % og 29 % fra 2008 til 2009 og ligger langt under det humaneforbrug på trods af langt flere husdyr end mennesker.Når det er sagt, vil jeg gerne slå fast, at udviklingen af resistente bakterier er en proble-matik, jeg tager meget alvorligt. Jeg er meget opsat på at få knækket kurven for det sti-gende forbrug af antibiotika. På den anden side må det ikke gå ud over dyrenes velfærd,hvorfor syge dyr skal behandles – også med antibiotika – hvis det er nødvendigt.
Der er brug for en vifte af initiativer for at få knækket kurven i antibiotikaforbruget ogfor at hindre udbredelsen af antibiotikaresistente bakterier. I Fødevareministeriet arbej-des der med en række initiativer.Der er netop iværksat et initiativ med en ”gult kort” ordning, hvor svineproducenternesantibiotikaforbrug overvåges i forhold til fastlagte grænseværdier, og der bliver givet etpåbud om handlingsplan ved et uacceptabelt højt forbrug. En sådan handlingsplan kan fxindeholde ændringer af staldforhold og belægningsgrad. Hvis ikke det lykkes efter enpassende periode at reducere antibiotikaforbruget til et acceptabelt niveau, vil myndig-hederne påbyde en skærpet handlingsplan med specifikke krav til nødvendige tiltag forat reducere antibiotikaforbruget i besætningen.Fødevarestyrelsen har øget indsatsen overfor de praktiserende dyrlæger, som i stigendegrad har udvist ansvarlighed i deres valg af antibiotika til behandling af svin. Dette harværet medvirkende faldet i forbruget af de kritisk vigtige antibiotika.Fødevarestyrelsen undersøger udbredelsen af MRSA i slagtekvæg, -fjerkræ og -svin iDanmark. På baggrund af resultaterne fra denne undersøgelse, vil Fødevarestyrelsen, isamarbejde med DTU, vurdere, hvorvidt der skal foretages yderligere undersøgelsereller tiltag.Der er iværksat et treårigt forskningsprojekt, der skal tilvejebringe et videnskabeligtgrundlag for at udvikle effektive interventionsstrategier for MRSA-bakterier. I projek-tet, som er iværksat i januar 2010, skal DTU bl.a. undersøge, hvilke faktorer, der frem-mer forekomsten og spredningen af MRSA i besætningerne, samt spredningen mellembesætninger og spredningen til mennesker. Resultaterne af projektet skal bl.a. bruges tilat rådgive Fødevarestyrelsen, som herefter skal udarbejde en egentlig risikohåndterings-strategi.En indsats i relation til antibiotikaforbruget er også centralt i det veterinærforlig, somregeringen indgik sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale i 2008. Som led i af-talen bliver der fremover stillet endnu større krav til de besætninger, der ikke har styr påmedicinforbruget. Bl.a. vil disse besætninger have større risiko for at blive udtrukket tilvelfærdskontrol.Kolmos opfordrer mig til slut i sin artikel til at tale med sundhedsministeren om detteemne. Hertil kan jeg oplyse, at der er tæt kontakt mellem de to ministerier om en koor-dineret indsats.
Henrik Høegh
/Erik Andersen
2