Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
833468_0001.png
833468_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. april 2010Sagsnr.: 4818
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 31. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 280 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål 280:

”Hvordan vil ministeren følge op på det kommende forbud mod bisphenol A for atsikre, at erstatningsprodukter på markedet ikke indeholder Bisphenol A lignendestoffer såsom f.eks. Bisphenol S?”

Svar:

Det midlertidige forbud mod bisphenol A er blevet indført som enbeskyttelsesforanstaltning i relation til børn i alderen 0-3 år, indtil usikkerhedenomkring effekter på nervesystem og adfærd ved doser lavere end det fastsattetolerable daglige indtag er blevet afklaret.Forbuddet betyder imidlertid ikke, at producenterne nu skal til at benytte helt nye ogukendte stoffer. Bekendtgørelsen1om materialer og genstande bestemt til kontakt tilfødevarer indeholder en positivliste med godkendte stoffer med funktion sombisphenol A, som producenterne er begrænset til at bruge.Stofferne på positivlisten er vurderet, og der er fastsat en grænseværdi for, hvormeget af stofferne der må afsmitte til fødevarerne. Der er ikke for disse stoffer rejstBekendtgørelse nr. 1068 af 13. november 2009 om materiale og genstande bestemt til kontakt medfødevarer, med senere ændringer.1
en tilsvarende usikkerhed som for bisphenol A vedrørende effekter efter indtagelseaf mængder under det fastsatte tolerable daglige indtag, som grænseværdierne erbaseret på.Skulle en sådan usikkerhed opstå, vil jeg følge op herpå.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2