Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
826420_0001.png
826420_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. april 2010Sagsnr.: 4690
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 261 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen

Spørgsmål 261:

”Ministeren bedes redegøre for den hidtidige indsats for at Danmark kan opnå særstatuspå salmonellaområdet og oplyse, hvornår ministeren forventer, at Danmark opnårsærstatus”

Svar:

Danmark sendte i september 2007 to ansøgninger til EU Kommissionen om særstatusfor salmonella for konsumæg og kyllingekød. Ansøgningerne har været behandlet i EU iforskellige arbejdsgrupper. Der er i forløbet udarbejdet en EU vejledning som fastlæggerkriterier for, hvornår et land kan opnå særstatus, og de danske programmer har konkretværet vurderet i forhold til, om de lever op til kravet om at være ligeværdige med desvenske og finske. For konsumæg er programmet vurderet at være ligeværdigt, ogKommissionen har udarbejdet et forslag til en lovtekst, som giver særstatus til Danmark.Forslaget blev med et snævert flertal vedtaget i EU ved den foreløbige afstemning i maj2009, men da den endelige afstemning efter endt høring i WTO skulle foretages iseptember 2009, kunne det nødvendige flertal ikke længere opnås. Afstemningen blevderfor udskudt. De lande, som ikke støtter den danske ansøgning, begrunder dette medhensynet til det indre marked.Der har i hele forløbet været arbejdet på at påvirke de lande, som ikke har ønsket atstøtte en dansk særstatus. Alle niveauer fra embedsmænd til minister har væretinddraget. Der har været afholdt bilaterale møder med flere af de pågældende lande. Inogle tilfælde har dette bevirket, at de har ændret holdning, men desværre er situationen
i dag, at der stadig ikke kan opnås et flertal. Jeg vil selvfølgelig fortsætte med at påvirkeholdningen til den danske særstatusansøgning, men af ovennævnte årsager kan jeg ikkesige, hvornår særstatus for konsumæg kan være en realitet.For kyllingekødet blev det danske program vurderet at være ligestillet med det svenskeog finske, men salmonellaforekomsten var på det pågældende tidspunkt ikke lav nok ialle led af produktionen. Det krav opfyldes nu, og resultaterne for salmonellakontrollenfor de seneste to år vil derfor blive sendt til Kommissionen med anmodning om atgenoptage behandlingen af ansøgningen. En dansk særstatus for kyllingekød vil tidligstkunne være en realitet i 2011. Det skyldes, at forslaget først skal til en vejledendeafstemning i EU, herefter skal WTO høres, før den endelige afstemning kan foretages,og endelig skal EU-Parlamentet have mulighed for at udtale sig.Med hensyn til svine- og oksekød er det på nuværende tidspunkt ikke realistisk at søgeom særstatus. For begge dyrearter er der iværksat handlingsplaner for salmonella, som viforventer, vil påvirke niveauet i en gunstig retning.
Henrik Høeg
/Heidi Søltoft
2