Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
815756_0001.png
815756_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2010Sagsnr.: 4617
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 243 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 243:

”Vil ministeren oplyse, hvilke ”nye anvendelser i EU” der bevirker, atmaksimalgrænseværdierne for pesticidrester i visse fødevarer skal hæves – i nogletilfælde med en tidobling af den mængde, der er tilladt, jf. FLF alm. del – bilag 186?”

Svar:

Ifølge pesticidreglerne må der ikke findes restindhold af et pesticid i afgrøderne, sålænge der ikke er fastsat en egentlig grænseværdi på baggrund af en tilladt anvendelse.Det vil sige, at der ikke må påvises indhold over den mindste mængde, man kan måle ilaboratoriet. Denne mængde kaldes den generelle analytiske bestemmelsesgrænse og eri EU generelt fastsat til 0,01 mg/kg.Hvis der søges om godkendelse til at anvende et pesticid på en afgrøde i EU, skal derfastsættes en egentlig grænseværdi som beskrevet ovenfor. Derfor vil grænseværdienblive ændret fra den generelle bestemmelsesgrænse på 0,01 mg/kg til en egentliggrænseværdi, der kan ligge over bestemmelsesgrænsen. Fastsættelse af en egentliggrænseværdi forudsætter, at der er lavet en risikovurdering, der slår fast, at restindholdeter under det, der ville kunne accepteres ud fra en sundhedsmæssig vurdering.På denne baggrund foreslås maksimalgrænseværdierne ændret fra den generelleanalytiske betemmelsesgrænse til:clothianidin: 0,05 mg/kg for gulerødderflubendiamid: 0,15 mg/kg for frugtgrøntsager med spiselig skræl, 0,06 mg/kg forfrugtgrøntsager med ikke-spiselig skræl, 0,3 mg/kg for aubergine, 0,5 mg/kg forbønner m. bælg.
I nogle tilfælde viser nye markforsøg, at den mængde, man tidligere har givet tilladelsetil at bruge, er nødt til at blive sat op. Det kan være fordi pesticidet skal være effektivtover for en ny skadevolder, eller fordi det skal bruges under andre klimatiske forholdeller dyrkningsforhold, der nødvendiggør et højere brug. I sådanne tilfælde søges derom en ny højere grænseværdi, og der foretages en risikovurdering af den nye foreslåedegrænseværdi som beskrevet ovenfor. Grænseværdien accepteres, hvis risikovurderingenfastslår, at der ikke er sundhedsmæssige problemer med ændringen.På denne baggrund foreslås følgende maksimalgrænseværdier ændret:Chlorothalonil: sættes op fra 0,1 mg/kg til 0,3 mg/kg for byg, fra 0,01 mg/kg til0,05 mg/kg for kød, fra 0,01 mg/kg til 0,1 mg/kg for fedt, lever og mælk og fra0,01 mg/kg til 0,3 mg/kg for nyreFenhexamid: sættes op fra 30 mg/kg til 50 mg/kg for salatThiacloprid: sættes på fra 0,5 mg/kg til 0,7 mg/kg for jordbærDifenoconazol: sættes op fra 0,1 mg/kg til 0,4 mg/kg for kålroe og majroeSpirotetramat: sættes op fra 0,1 mg/kg til 0,3 mg/kg for løg og fra 0,01 mg/kg til0,02 mg/kg for nyre.Thiamethoxam: sættes op fra 0,1 mg/kg til 0,3 mg/kg for gulerødder.For nikotin henvises der til svaret til spørgsmål 244.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2